IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет ще предложи 11 законопроекта за реформи в правосъдието

България ще поиска 130 млн. евро от ЕС за щетите в Карловско, каза вицепремиерът Атанас Пеканов

11:36 | 09.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служебното правителство ще предложи 11 законопроекта за реформи в сферата на правосъдието. Това каза по Нова телевизия вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Пеканов коментира очакваното финансиране за България по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕК и за пореден път призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които Европа настоява да направим.

„Двете най-проблемни теми са енергетиката и върховенството на закона. Заложихме промени и сега те трябва да бъдат изпълнени. За да получим парите, са необходими мерки в сферата на съдебната реформа. Следващата седмица ще бъдат представени предложенията на служебния кабинет в тази сфера - общо 11 законопроекта”, заяви Пеканов. 

Сред реформите са подобряването на отчетността на главния прокурор, реформа в КПКОНПИ и съдебната медиация. Веднага след събирането на парламента депутатите трябва да приемат тези закони, заяви Пеканов.

Вицепремиерът съобщи още, че страната ни ще получи най-малко 500 млн. евро като финансиране от Брюксел заради енергийната криза. Според него решенията на ЕС за енергийната криза е трябвало да дойдат по-рано.

„Европа трябва да има общи поръчки на газ. Сега всяка страна се справя сама. За момента ЕК не прави стъпки за общи доставки. Нещата са доста притеснителни“, коментира той.

България ще поиска от ЕК и средства за бедствието в Карловско.

„В момента готвим документацията, с която да поискаме 130 млн. евро от фонд „Солидарност” на ЕС, за да подпомогнем възстановяването на наводнените места в Карловско. Средствата ще могат да се използват за възстановяване на инфраструктурата и домовете на хората. Регионалното министерство работи усилено по изготвянето на искането за тези средства”, обясни вицепремирът.

Атанас Пеканов увери, че пенсии, социални помощи и данъчни облекчения няма да бъдат орязвани. Коментарът му бе по повод изказване на бившия финансов министър Асен Василев, който се позова на доклад на Министерството на финансите, препоръчващ на министър-председателя "консолидация да се търси чрез намаляване на разходите, в това число отмяна на вече стартирали политики или намаляване отмяна на данъчни облекчения".

„В предизборна кампания всички политици защитават своята позиция. България по принцип трябва да прави повече за повишаване на доходите и това беше важна стъпка, която редовният кабинет предприе. Бюджетът за тази година, така или иначе, е приет, а този за 2023 г. ще бъде предложен в края на октомври”, заяви Пеканов. И допълни, че служебният кабинет няма да участва в тази дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още