IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Пеканов: Приемането на еврото няма да ускори допълнително инфлацията

Програмите по Плана за възстановяване и устойчивост ще започнат да се изпълняват още преди получаването на финансирането в размер на 1,3 млрд. евро

11:11 | 04.09.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Вицепремиерът Атанас Пеканов. Снимка: Министерски съвет
Вицепремиерът Атанас Пеканов. Снимка: Министерски съвет

Приемането на еврото от страна на България няма да ускори инфлацията, заяви в ефира на БНТ служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

Според него еврото е по-силно отпреди 10 години, когато е имало риск от сътресения. „Такъв в момента нямаме“, категоричен е Пеканов.

По думите му са приети мерките, които да успокоят пазарите.

Пеканов заяви, че приемането на България в еврозоната е политически въпрос, който трябва да се реши от редовен кабинет, като този кабинет трябва да подаде искането, за да влезем на 1 януари 2024 г.

Той изтъкна, че в тази връзка служебният кабинет трябва да продължи с процедурата и подготовката за въвеждането на еврото в срок, за да подпомогне един бъдещ редовен кабинет. Това включва подготвителни мерки за защита на потребителите, за да няма сътресения.

Пеканов коментира и очакваните средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Според него тази есен България трябва да получи първия транш по Плана в размер на около 1,3 млрд. евро.

По думите му държавата няма да чака получаването на въпросните средства, а ще започне да реализира проектите, по които се очаква европейско финансиране.

„През есента ще започне програмата за саниране при жилищните сгради. В момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) подготвя условията за кандидатстване. Знаете, че това е една от програмите, по които има изключителен интерес от общините. Тя е силно необходима и от гледна точка на настоящата енергийна криза, тъй като ще ни помогне на направим икономиката ни по-устойчива и по-малко енергийно интензивна“, изтъква Пеканов.

Спред него Министерството на иновации и растежа ще отвори процедура, по която компаниите да кандидатстват за финансова помощ за дигитализация, като транспортното министерство също готви проекти, добавя зам. министър-председателят.

„Правим всичко възможно, за да осигурим старта на тези проекти през следващите месеци, така че, като дойде моментът да ги отчетем, да сме си свършили работата. По този начин ще защитим ресурс от 1,3 млрд. евро“, добавя Пеканов.

Той заяви, че приоритетна тема на служебния кабинет е присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. „През тази седмица получихме много позитивни сигнали от изказването на германския канцлер Олаф Шолц в прага. Той заяви, че смята, че България, Румъния и Хърватия отговарят на критериите и съответно подкрепя това ние да влезем в Шенгенското пространство“, изтъкна вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Vanya_75
преди 1 година
Нивото на този сайт е по-ниско от ***.eu ... Отивам там , защото ми е по-интересно ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Shadow1
преди 1 година
По-малко приказки повече действия г-н Пеканов! Еврозоната е ясна, стига сме я дъвкали. Трябва ни улеснена процедура за контрол на изразходването на евросредства и трябва някакъв стимул за гражданите за да докладват нарушители иначе държавата няма да успее да наложи контрол. Заедно с това е нужна и лесна процедура за търсене на персонална наказателна отговорност на държавни служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Също за добавя че в Русе имаме производство на локомотиви, но няма смисъл да го разширим - по-добре от бай Китай и да вземем процент комисионна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Вярвам ти Пеканов! Само морален човек като теб може да назначи гаджето си в екипа си и да задели 1 млрд от плана за възстановяване за покупка на влакове от Китай като в същото време един собственик на Еконт затри завода за локомити в Дряново. Уникални бизнесмени сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 1 година
да не стане хърватия и румъния да, българия - не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още