IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Първите средства по Плана за възстановяване на ЕС се чакат през есента

В края на август правителството ще подаде първото искане за плащане

10:47 | 23.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Първите средства за България по Плана за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия се очакват през есента. Това каза по БНТ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост е от 1,3 млрд. евро.

Той обясни, че в края на август правителството ще подаде първото искане за плащане. По него вече са изпълнени 21 от 22 условия. Работи се по приемане на последния проект, който не е изпълнен. „В спешен порядък МВР движи този проект, след което започва да тече срок от два месеца, в който ЕК ще разглежда всичко, което сме представили", посочи вицепремиерът.

По отношение на второто плащане Атанас Пеканов каза, че то включва 66 мерки, като от тях 22 изискват законодателни промени. Те ще бъдат изготвени от служебното правителство в помощ на следващия парламент, посочи Пеканов. Вторият транш по Плана е за сумата от 700 млн. лева.

Пеканов отново заяви, че за да може страната ни да получи всички предвидени в плана средства, следващият парламент трябва да промени в спешен порядък няколко закона. Става въпрос за Закона за обществените поръчки, Закона за личния фалит, Закона за електронното управление и закони в сферата на енергетиката. Важно е и да се започнат всички инвестиционни поректи, които трябва да се случат в следващите години, каза той.

Атанас Пеканов застъпи тезата, че не е необходимо предоговаряне на Плана. Единствено по ангажимента за намаляване на вредните емисии с 40% до 2026 г. спрямо 2019 г. може да се преговаря. "Предстои да разговоряме с другите държави членки. Ще апелираме за преосмисляне", каза вицепремиерът.

На въпрос, свързан с постигането на енергийна независимост, вицепремиерът посочи, че "Зелената сделка" е начинът, по който ще станем по-независими енергийно. „Чрез изграждането на възобновяеми енергийни източници Европа ще бъде по-силна и ще може да се абстрахира от геополитическите конфликти“, заяви Пеканов.

По Плана за възстановяване предстои да се приеме критерият за енергийна бедност, за да може да се помогне на наистина нуждаещите се. „В следващите седмици ще изчистим дефиницията за енергийна бедност и ще можем да я представим", каза Пеканов.

Той разкритикува решението на предходния парламент за енергийните компенсации за бизнеса на 100% за всички фирми. „Такива трябваше да се правят в първите месеци на пандемията, когато трябваше да действаме бързо, за да дадем сигурност на бизнеса. Всички европейски страни в момента се опитват да стимулират спестяванията, така че фирмите да се напасват към тази нова ситуация", заяви вицепремиерът.

По думите му за бизнеса това не звучи добре, но в крайна сметка отговорност на всеки кабинет е да бъде щадящ за бюджета. „Добрият вариант е да се дават помощи на тези бизнеси, които имат нужда от това, а не на всички“, допълни Пеканов. По думите му има по-добри варианти за оптимизация, но служебният кабинет ще изпълни програмата за компенсации, приета от Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още