IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще кандидатства за 600 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост

За безвъзмездните средства по първата процедура за технологична модернизация крайният срок за подаване на проекти е 21 септември, съобщи зам.-министър Надя Христова

13:16 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В Министерството на иновациите и растежа до края на годината ще се предоставят 600 млн. лв. безвъзмездни средства на микро-, малки и средни предприятия от програмите за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви по БНР заместник-министърът на иновациите и растежа Надя Христова.

„До момента сме първите, които са стартирали процедура по плана – за технологична модернизация с общ бюджет от 260 млн. лв., а до края на годината ще работим активно да тръгнат още три нови програми”, посочи Христова. Тя подчерта, че първата процедура за модернизация е отворена за кандидатстване до 21 септември, като до момента са подадени вече близо 20 проектопредложения.

Заместник-министърът на иновациите обясни, че по процедурата ще бъдат подкрепени предприятия от секторите преработваща промишленост, ВиК услуги, управление на отпадъци, творчески индустрии, медии, далекосъобщения, научни изследвания.

„Един от основните ни приоритети е с ускорени темпове тези средства да достигнат до бизнеса. Ще се фокусираме възможно най-улеснено и бързо българските фирми да кандидатстват по програмите от плана“, каза тя и допълни, че това ще бъде глътка въздух за българските малки и средни компании, след множеството предизвикателства през последните  две години.

По думите ѝ фокусът в работата на новия екип в министерството ще бъде именно подкрепата за тези предприятия. „Министерството активно работи да подсигури средства за българския бизнес и в срокове да тръгнат процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може българските фирми да достигнат до средствата по график“, каза още Христова.

Тя обяви, че още три процедури по плана трябва да стартират до края на годината.

Първата е свързана с IT решения и киберсигурност с бюджет малко над 30 млн. лв., втората – за фотоволтаични решения и локално съхранение на електрическа енергия са предвидени 200 милиона, а третата за развойна дейност и интелектуална собственост е с бюджет близо 120 млн. лв.

Надя Христова съобщи, че до дни за одобрение в Европейската комисия ще бъде внесена и новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Първата процедура по нея е за развойна дейност с бюджет 145 млн. лв. В нея за безвъзмездно финансиране ще могат да участват и големи предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още