IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС одобри механизъм за разследване на главния прокурор на първо четене

В подкрепа на измененията гласуваха 191 народни представители

13:24 | 19.05.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене законопроекта на служебното правителство за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат създаване на механизъм за разследване на главния прокурор.

В подкрепа на измененията гласуваха 191 народни представители, а 33-ма се въздържаха, предава БТА.

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе за обсъждане в пленарна зала, след като вчера депутатите от Комисията по правни въпроси одобриха на първо четене промените.

Te предвиждат въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява главния прокурор и неговите заместници.

Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначаван на тази длъжност. Предвидено е той да бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в ролята на разследващ прокурор. Те трябва да отговарят на няколко условия - минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела.

Предлага се и решението за освобождаване на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа от ВСС.

„Твърде много време се управлява системата с мъка без край. Чувам още заплахи и обвинения, но това е ново начало за прокуратурата. Защото, ако има един човек, за когото върховенството на закона не важи, значи не важи за никого. И аз съм благодарен, че това е един от първите закони, които се разглеждат”, заяви правосъдният министър Крум Зарков.

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната-Демократична България” изрази надежда, че това е „глътка свеж въздух за прокуратурата и е част от пътя ни към Шенген”. По думите ѝ реформата е нужна, за да нямаме повече главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев.

Ще подкрепим проекта, защото този казус трябва да бъде доведен докрай, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС каза Радомир Чолаков. Той призова, след приемането му, законопроектът да бъде изпратен на Конституционния съд за проверка.

В отговор служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че няма, не е имало и никога няма да има разсъждения по такъв тип закони, за които да не се поставят въпроси по конституционната съобразност. „Каквото и да се случи, ние имаме нужда от този закон и от този механизъм“, посочи министърът.

В момента депутатите обсъждат промените в Закона за съдебната власт, които са свързани с механизма за разследване на главния прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още