IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови предложения в НПК ще търсят наказателна отговорност на главния прокурор

Министерският съвет одобри пакет от промени на защита в по-голяма степен на правата на пострадалите от престъпления

19:30 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързан с повишаване ефективността на наказателното производство. В него се предвижда защита в по-голяма степен на правата на пострадалите от престъпления, както и изработване на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, съобщи правителствената служба.

49-ото Народно събрание, което предстои да бъде избрано на 2 април, трябва да започне работата си със законопроекта, който засяга механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници, и е част от съдебната реформа. С Плана за възстановяване и устойчивост страната ни прие ангажимент пред Брюксел да премахне тяхната недосегаемост.

Законопроектът е в отговор на над 70 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека и е съобразен с препоръките на Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа (Венецианската комисия) от 24 октомври 2022 г. Взети са предвид и предишни становища на Венецианската комисия, както и резолюции и решения на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Проектът предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд, от апелативен или окръжен съд, с ранг на съдия от ВКС, да ръководи разследването срещу главния прокурор или негов заместник. Той ще бъде временно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се определя на случаен принцип от списък, предварително одобрен от общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, ако е дал изрично съгласие за включването му в списъка. Друго изискване е в последните седем години да е работил като наказателен съдия.

В закона се въвежда „вътрешен прокурорски контрол“ върху действията на прокурора, който разследва Обвинител №1. Той ще се прави от друг наказателен съдия от ВКС, който ще изпълнява длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, след като има повдигнато обвинение срещу главния прокурор.

В проекта на правителството се предлага разследващи органи в тези случаи да бъдат разследващи полицаи, определени с мотивирана заповед на министъра на вътрешните работи, както и разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите.

Делата за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник ще са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд.

Ще има изменения в Закона за съдебната власт, които предвиждат намаляване от 17 на 13 гласа на мнозинството в Пленума на Висшия съдебен съвет, необходимо за предсрочно освобождаване и временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, както и за неговия избор. Това ще е и мнозинството, необходимо за избор на председателите на двете върховни съдилища, но при допълнителни изисквания.

От Министерския съвет увериха, че предложените изменения в НПК ще дадат по-пълна и прецизна уредба на фигурите на пострадалия от престъпление и ощетеното юридическо лице. Въвежда се съдебен контрол в началната фаза на процеса, като обжалването на постановлението за отказ да се образува наказателно производство ще включва всички тежки престъпления и такива, чието извършване може да доведе до нарушаване на основни права, както и определен кръг корупционни престъпления, които не са определени като тежки, но чието включване е важно за повишени гаранции в борбата срещу корупцията. Отказите да се образува досъдебно производство ще подлежат на съдебен контрол на две инстанции.

Последна актуализация: 19:14 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още