IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Новите санкции по "Магнитски" са поредният шамар за съдебната реформа

След новите санкции по "Магнитски" нещата не могат да останат така, заяви служебният правосъден министър Крум Зарков

11:37 | 13.02.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов определи новината за новите санкционирани по закона "Магнитски" като поредния звучен шамар за това, че България не се движи с нужните стъпки в съдебната реформа. По думите му законите са написани, съдебната реформа е готова и само трябва да бъде приета. Затова кабинетът ще внесе законопроекта за съдебна реформа в новия парламент.

Това стана ясно от коментара на Атанас Пеканов по БНТ по повод публикувания от САЩ обновен списък със санкционирани българи по закона "Магнитски". 

"Законът е написан и той отговаря именно на тези изисквания. Проверен е от Венецианската комисия, проверен е от Европейската комисия за съгласуване с тях. Те казват, че отговаря на критериите и ние пак ще го внесем в новия парламент... смятам, че имаме готова реформата и тя само трябва се приеме“, заяви вицепремиерът. 

Според него за момента отлагаме стъпките, с които да борим корупцията, защото "не искаме да приемем тези закони, които са написани, вече са готови и чакат". 

"Същината на съдебната реформа е механизмът за контрол и търсене на отговорност на главния прокурор. Парламентът нямаше желание да ги разгледа. трябва си дадем сметка за това как борим корупцията у нас“, посочи Атанас Пеканов.  

Служебният правосъден министър Крум Зарков потвърди, че и в следващия парламент ще внесе съответното законодателство за реформа в съдебната система.

Той определи последния списък със санкционирани по глобалния закон „Магнитски“ като втори тур, който ако не бъде взет под внимание сега, последващи санкции със сигурност ще има.

Зарков очаква реакция на българската прокуратура след новите санкции, наложени от САЩ по закона "Магнитски". Според него има достатъчно данни да се направи разследване на всички твърдения. "Това важеше и за първия път. Но ние нямаме в съдебната власт прокуратура, която да може достатъчно авторитетно и ясно да отсече, така че всички да се съгласят дали това, което е казано, е вярно, или не е”, посочи той по Нова телевизия.

Министърът посочи, че проблемът е преди всичко за България. По думите му санкциите, въведени от САЩ и Великобритания, всъщност са защитни механизми на съответните държави, които действат спрямо хора, за които смятат, че могат да им навредят, а собствените им държави не правят нищо. "Хората защитават собствените си интереси, собствените си правосъдни системи, финансови системи и сигурност. Проблемът е наш", заяви Зарков.

Според него вече нещата не могат да останат така и сме стигнали до преломен момент. “Въпросът е има ли институция в България, която е провела разследване след санкциите и твърденията по “Магнитски”?”, попита правосъдният министър.

“Трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. Толкова е просто!”, категоричен е Зарков. „Време за скатаване вече няма”, категоричен е той. 

Зарков каза, че днес в страната пристига посланик Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, и двамата ще проведат среща. "Ако ситуацията беше нормална и САЩ имаха доверие на нашата прокуратура, органите щяха да си свършат работата”, каза той и изрази надежда, че въпросите му към посланика “няма да останат реторични”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Топ новини виж още

Коментари

Финанси виж още