IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите уважиха ветото на президента за избора на ВСС и разпределението на дела

Правилата за разследването на главния прокурор вече ще се прилагат и за неговите заместници

13:16 | 28.09.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите уважиха ветото на президента върху съдебната реформа в частта за избора на Висш съдебен съвет (ВСС) и системата за разпределение на дела.

През юни държавният глава наложи вето на Закона за съдебната власт и на разпоредбите, които предвиждаха Националното следствие да бъде извадено от прокуратурата. Те бяха предложение на „Възраждане“, прието в пленарната зала. Днес депутатите се отказаха от тези текстове, предава bTV.

На второ място правилата за разследването на главния прокурор вече ще се прилагат и за неговите заместници, а с промени в Закона за съдебната власт ще бъде въведена интегрирана единна система за случайно разпределение на делата, която ще важи и за тези срещу главния прокурор. Тази промяна е част от конституционната реформа, обявиха от ПП-ДБ. Промените бяха гласувани окончателно.

Да има единна система за всички случаи за разпределение на дела в съдебната система, реши парламентът с приети на второ четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Вносители са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов от парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). 

Идеята е да има единна система за разпределение, а не да се нароят множество системи за разпределение на дела, преписки и т.н., обясни  заместник-председателят на правната комисия Стою Стоев (ПП-ДБ), цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още