IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът наложи вето върху измененията на Закона за съдебната власт

Законът не допринася за реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността, аргументира се Румен Радев

13:18 | 01.08.23 г. 1
Снимка: Президентство
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев подписа указ за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли, съобщи пресцентърът на държавния глава. С проектозакона се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Радев преценява, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността. „Напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес“, подчертава президентът в мотивите си.

Според Радев законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт.

Президентът подчертава, че първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, не е приключила с назначение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително този процес. „Това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния ѝ годишен доклад относно върховенството на закона“, коментира той.

Държавният глава е категоричен, че изключването на Единната информационна система на съдилищата от прилагането на механизма е изключително обезпокоително. „Чрез тази система всекидневно се разпределят всички дела и преписки в органите на съдебната власт. Нейното правилно и сигурно функциониране е гарант за правото на българските граждани на справедлив процес, част от което е правото им на независим и безпристрастен съд“, настоява Румен Радев.

„Поради голямото значение на тази реформа и като се ръководя от изложените мотиви, на основание Конституцията на България връщам за ново обсъждане в Народното събрание Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет от 49-ото народно събрание на 21 юли, като го оспорвам в цялост“, обяви президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 8 месеца
Я па тоа https://dnes.dir.bg/comments/atanas-slavov-v-zakona-da-badat-postaveni-vaprosite-s-nasilie-po-vreme-na-intimna-vrazka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още