IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдният министър оспори избора на Сарафов за временен главен прокурор

Всеки акт, издаден при липса на компетентност е нищожен, напомня Атанас Славов

18:04 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор главен прокурор, съобщават от правосъдното министерство.

Решението на Прокурорската колегия от 16 юни е нищожно, алтернативно - незаконосъобразно, заявява министърът в жалбата.

По отношение на нищожността на решението Славов посочва, че то е извън компетентността на Прокурорската колегия, тъй като изборът следва да се направи от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Всеки акт, издаден при липса на компетентност е нищожен, напомня министърът.

Той привежда правни аргументи, включително от решение на Конституционния съд, че председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главният прокурор имат особен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на ВСС. Затова и изборът на временно изпълняващи функциите на тези длъжности не може да се провежда по правилата за останалите административни ръководители, както е решила Прокурорската колегия. 

Алтернативно министър Славов поддържа, че решението за избора на Сарафов е незаконосъобразно, тъй като е прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, в противоречие с материалноправните разпоредби и в несъответствие с целта на закона. Не са спазени правилата за свикване на заседание, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.  

Министърът настоява ВАС да обяви избора за нищожен или да го отмени, като върне казуса за решаване от Пленума на ВСС. 

Славов обосновава интереса си да обжалва решението на Прокурорската колегия с това, че министърът на правосъдието има особена роля на връзка между изпълнителната и съдебната власт, в това си качество председателства пленума на ВСС и може да прави предложения за главен прокурор. Затова атакуваният избор на Прокурорската колегия пряко засяга правата и законните му интереси.  

Вчера Атанас Славов призова процедурата за избор на нов главен прокурор да бъде спряна.

Днес трите формации ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС също поискаха спиране на избора на нов главен прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още