IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев подаде оставка като прокурор със заявка, че влиза в политиката

ВСС прие оставката на Гешев и смени заместниците му

16:56 | 19.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Предсрочно освободеният от поста главен прокурор Иван Гешев обяви във видеообръщение, че е подал оставка като прокурор и даде заявка, че влиза в политиката. Това обяви самият той в публикация в социалните мрежи. Във видеообръщение Гешев казва, че „никоя прокуратура не може да се справи с корупцията, когато тя е държавна политика", че „политическите проблеми се решават с политически средства".

„Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората, подадох оставка като прокурор", заяви Гешев във видеообръщение, публикувано в профила му във Facebook и YouTube.

На 15 юни президентът Румен Радев подписа указа, с който освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България.

На 12 юни Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.

Във връзка с освобождаването си от длъжност от Висшия съдебен съвет и избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС Гешев коментира, че „се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори“. Според него страхът е голям и „графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко“. 

По думите му никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика. Гешев заявява, че работата на прокуратурата „срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес“, като отбелязва, че „се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата“.

Иван Гешев допълва, че не е „мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си“. „Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта“, казва той.

„Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите, загинали за свободата на националната държава България. Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем да се изправим“, заявява бившият главен прокурор.

„Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество. Няма да ви предам. Няма да ви излъжа", казва в заключение Гешев.

Днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение заявлението на Иван Гешев, че не желае да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Заявлението беше прието с осем гласа „за”. В петък стана ясно, че Гешев е подал молба да бъде възстановен на длъжност „Прокурор във Върховна касационна прокуратура”.

Междувременно министърът на правосъдието Атанас Славов коментира, че това е недопустимо, тъй като Гешев е отстранен заради уронване на престижа на съдебната власт.

Подозренията за връзки с престъпници отдавна подкопават съдебната система на страната ни, за което тя е подлагана на многократни критики от Европейския съюз и САЩ. Решението за уволнението на Гешев бе взето след седмици на сътресения, като новото правителство обеща да сложи край на политическата безизходица в София, след като съперничещите си партии се обединиха, за да формират коалиционно мнозинство и да завършат съдебната реформа. Срещу назначаването на Гешев през 2019 г. се обявиха съдии, граждански организации и протестиращи.

Прокурорската колегия на ВСС освободи заместниците на Гешев

Днес прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, на което освободи заместниците на Иван Гешев. ВСС прие и оставката на Иван Гешев като прокурор, която той депозира по-рано през деня.

По предложение на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов прокурорската колегия на ВСС освободи заместник -главните прокурори Даниела Машева и Десислава Пиронева.

Красимира Филипова също беше освободена като заместник главен прокурор, но по нейна молба. Филипова и Машева бяха преназначени за прокурори във ВКП, а Пиронева за прокурор във ВАП, съобщава БНТ.

Мария Павлова беше назначена за заместник главен прокурор. Тя е следовател в Националната следствена служба. Беше заместник-министър на правосъдието в служебните кабинети на Гълъб Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 10 месеца
Или, както казва полк. Николай Марков, сввиннята-майка вече е изкъпана с хубав, скъп марков шампоан, подсушена, масажирана, напудрена и готова отново да влезе в борбата за изграждане на евроатлантическа България. Може и друга някаква - каквото се налага, но да е начело на масата и да поръчва музиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още