IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Сарафов временно ще изпълнява длъжността главен прокурор

Досега той беше заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба

13:26 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно изпълняващ длъжността на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

Сарафов получи подкрепата на осем от деветте членове на колегията, "против" гласува Пламен Найденов, предава БТА.

Решението подлежи на обжалване, но изпълнението му няма да се спира при евентуално обжалване.

Членовете на колегията решиха, че те са органът, който трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това приеха, че този избор ще стане измежду заместниците на освободения предсрочно от поста Иван Гешев, а критерият, който ще използват, е старшинство. 

Така измежду Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов. Петият заместник Пламена Цветанова тази сутрин е поискала да бъде освободена от поста.

„Дълбоко убеден съм, че прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи. Цялото общество видя, че прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне“, каза Борислав Сарафов, след като бе избран за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор.

Президентът Румен Радев вчера подписа указа, с който освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България.

На 12 юни Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува за предсрочното освобождаванате на Гешев поради накърняване на престижа на съдебната власт. Решението бе прието в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев поради служебната му ангажираност, както и на упълномощения от него защитник.

До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за министър-председател, заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

В срок от 7 дни след издаването на указа, с който Иван Гешев е освободен от поста главен прокурор, Пленумът на ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. със седемгодишен мандат.

За да се завърши процесът до неговото отстраняване от длъжност, беше необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста главен прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още