IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Иван Гешев да вбие клин между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС?

Каква е политическата намеса при предсрочното отстраняване на главния прокурор коментират Георги Киряков, Юлий Павлов и Емил Радев

10:37 | 14.06.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Главният прокурор заяви, че ще изчака решението на президента Румен Радев и на Конституционния съд, и тогава ще говори. Това стана след като вчера Европейската народна партия се опита да блокира изказването му в Европейския парламент.

"Главният прокурор не е отстранен, защото има процедура. Тя не зависи от правителството, а от президентството и Конституционния съд. Главният прокурор разумно няма да говори, защото не знае в каква позиция е", коментира пред Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков.

По думите му в решението за предсрочното отстраняване на главния прокурор има политическа намеса, защото има политически квоти в отделните органи, включително и във Висшия съдебен съвет. "Там няма хора, които да са назначени без съгласието на политическа партия. Намесата на политиката в прокуратурата е голяма. Друг е въпросът дали има намеса в съдебната власт", добави Киряков.

Евродепутатът Емил Радев посочи, че посещението в Страсбург на Иван Гешев е рутинно. "Нищо по-различно не чухме от предишните заседания. Имаше очаквания, че ще се разкрива по дадени казуси бомбастична информация. Видяхме и от отговорите на въпросите, че няма нищо ново по разследванията. Едно рутинно заседание. Нямаше опит за бойкотиране на изслушването. Докато всичко върви в рамките на законовите процедури, няма да има увреждане на имиджа на България", обясни от Страсбург евродепутатът.

Социологът Юлий Павлов е на мнение, че за да се премахне фигурата на главния прокурор е необходимо Велико народно събрание. "За мен не е проблем, че ще има главен прокурор. Проблем е, че ще има прекомерна власт, с която разполага главният прокурор. Тя се дължи на две неща. Едното от тях може да се премахне, без да се правят промени в Конституцията. Другото му правомощие е в Конституцията  – това е правилото на методическо ръководство, но и надзор на законност. Ако бъдат ограничени тези две прекомерни правомощия на главния прокурор – той ще остане просто един администратор", поясни социологът.

Георги Киряков потвърди, че съдебната реформа е основен приоритет на „Демократична България" от много години. "Има оперативни задачи, които трябва да се свършат и те са свързани с общото благосъстояние на хората. Наблягайки само на проблемите в съдебната власт оставаме с впечатлението, че правителството бяга от тези кризисни ситуации", изтъкна политологът.

Юлий Павлов смята, че това, което Гешев цели, е да вбие клин между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС, но постига обратния ефект“. Той обаче не се ангажира да отговори какво се постига с искането на толкова много имунитети.

Как ще продължи съдебната реформа? Ще се ограничат ли правомощията на главния прокурор при кадруването? От коя партия трябва да е следващият еврокомисар на България?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Един Българин
преди 10 месеца
Трябва и повишенията на другите прокурори да НЕ зависят от главния. По този начин дори и "администратор" ще може да влияе на развитието на делата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още