IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бави ли Радев указа за отстраняването на Гешев?

Президентът да не чака КС, за да издаде указ за освобождаването на Гешев, съветват юристи

11:43 | 13.06.23 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев не е нужно да чака решението на Конституционния съд (КС) по питанията на Иван Гешев, за да издаде указа за освобождаването му. Това коментираха по БНТ специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова и адвокат Ина Лулчева.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува вчера да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев

Доц. Наталия Киселова изтъкна, че едно такова решение на КС може да се проточи и две години. Според нея, обаче, трябва да се дадат няколко дни на президента, за да се запознае с решението на ВСС за освобождаването на Гешев.

„Не бива да даваме часове на президента да се запознае с предложението на ВСС. Нека все пак да има няколко дни. След като Гешев заяви няколко пъти, че има да разкрие важни неща, да му дадем възможност в рамките на днешния и утрешния ден в Страсбург. Защото Конституцията не е предвидила срок и в този смисъл няколко дни са най-малкото, което може да дадем като възможност“, посочи Киселова.

Тя уточни, че Конституционният съд дори не е насрочил заседание, на което исканията на Гешев да бъдат допуснати. „В този смисъл, след допускането ще има поне месец за становища и правни мнения, което значи да се обвърже с бъдещ процес, който може да продължи и две години. Хубаво би било Народното събрание да се мобилизира и да избере състав на ВСС, и на Инспектората, както и двама конституционни съдии, защото това също е причината за забавянето в Конституционния съд", посочи Киселова.

Киселова коментира казуса и по bTV. Според нея не трябва да се изключва възможността президентът да върне предложението за ново обсъждане. „Не може да се каже дали президентът ще има основание да отхвърли указа за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор, но има основание да забави, за да види какви ще бъдат сензационните разкрития, които се закани, че ще направи Иван Гешев“, посочи тя.

Адв. Ина Лулчева подчерта, че Конституционния съд вече има решение по аналогично питане, касаещо Инспектората към ВСС. Ето защо тя очаква президентът сега да постъпи по същия начин - да не чака решението на Конституционния съд, а да подпише указа.

„Питането, отправено от главния прокурор за ВСС, е с предрешено решение, тъй като преди няколко месеца има решение по аналогичен въпрос. Имам основателно очакване съгласно предходното решение, че няма пречка този ВСС да освободи главния прокурор. Решението на ВСС не се обжалва. Евентуално указът може да се атакува", каза тя.

Според Ина Лулчева освобождаването на Гешев е напълно правилно, въпреки че остава основателно съмнението защо точно сега се случва това.

Според нея този състав на ВСС не трябва да избира следващия главен прокурор. Лулчева не намира за подходящо и Борислав Сарафов да заеме временно поста до избирането на нов главен прокурор, защото той е намесен пряко в скандала с Гешев. "Надявам се да изберат изпълняващ длъжността, който да даде възможност на прокурорите да работят свободно без натиск, защото това е проблемът", каза Лулчева. 

Освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от поста му не е обвързано със започването на процедурата по избор на нов главен прокурор, смятат бившият председател на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова и Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията, които коментираха темата пред Bulgaria ON AIR.

Според Маркова няма основания президентът да бави указа за освобождаването на Гешев и той ще бъде подписан своевременно, като с това процедурата по освобождаването на Гешев ще приключи.

„След това дали ще се пристъпи към избор на нов главен прокурор – едното не е последица от другото. Струва ми се, че с това няма да се бърза", поясни тя.

Според Димитър Марков с процедурата за избор на нов главен прокурор не трябва да се бърза, защото настоящият състав на ВСС не е морално легитимен да избере следващия обвинител номер едно.

Той допълни, че в Европейския парламент, където днес Иван Гешев ще даде информация по дела с висок обществен интерес, едва ли евродепутатите ще чуят нещо, което не знаят.

„Въпросът е защо ще го чуят сега и защо, чувайки го сега, нищо не се е случило по тези дела в последните години, защото те не са от днес, не са дори и от тази година", допълни той.

От „Продължаваме промяната“ се надяват да няма следващ главен прокурор, за да може България да се освободи от зависимости и да стане нормална институционална и правова държава. Това каза днес по Нова телевизия съпредседателят на партията Кирил Петков

Според него отстраняване на Иван Гешев е добра стъпка, но институционалните реформи трябва да продължат.

Главният прокурор Иван Гешев ще изчака решението на президента Румен Радев за указа за отстраняването му, както и решението на Конституционния съд и след това ще коментира решението на ВСС да бъде предсрочно освободен.

„Ще изчакам решението на Радев и на КС и каквото имам, ще го кажа в България“, каза Гешев, цитиран от БТА. Той беше изслушан на закрито заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент в Страсбург.

"Обсъждахме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски партньори", коментира кратко Гешев участието си на заседанието на ЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
"На ново прасе не се радвай, че не знаеш каква *** ще излезе. Зарадвахме се на промяната, а тя промяната била тотален разпад."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Според ДСБ, членовете на ВСС трябва да се намалят до 12, да се избират пряко само от съдебната власт, а мандатът на съвета да се скъси от 5 на 3 години. https://bntnews.bg/bg/a/80469-dsb_predlaga_promeni_za_izbora_na_vss
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още