IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев издаде указ за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор

На 12 юни Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува за предсрочното освобождаванате на Гешев поради накърняване на престижа на съдебната власт

19:10 | 15.06.23 г. 5
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев подписа указа, с който освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

На 12 юни Пленумът на Висшия съдебен съвет с 16 гласа „за“ и четири гласа „против“ установи на основание чл. 175, ал. 5, във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт, основания за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор на Република България“, поради действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Това стана възможно, след като Народното събрание промени изискуемия брой гласове за освобождаване на главния прокурор от 17 на 13.

Предложението беше изпратено незабавно на държавния глава, а като мотиви бяха приложени изказаните съображения от членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет. 

Решението бе прието в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, поради служебната му ангажираност, както и на упълномощения от него защитник.

До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за министър-председател, заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. със седемгодишен мандат.

За да се завърши процесът до неговото отстраняване от длъжност, беше необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста главен прокурор.

По-късно днес в коментар във Facebook Гешев заяви, че битката за справедливост не е само лично негова, но на целия български народ. 

„Няма по-важно нещо на света от истината. Справедливостта е резултат от истината. Дали тези „политици”, които изкривиха истината и несправедливо ме отстраниха заради думите „политически боклук, извинявам се за израза” - дали по този начин ще постигнат одобрението на хората“, написа Гешев. 

„Дали безогледното пренебрегване на фундаментални правни принципи и зачеркването на жизненоважни принципи като демокрацията и справедливостта ще бъде възприето от народа за нормално“, допълни той. 

„В името на Отечеството тази борба продължава“, допълни Иван Гешев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 10 месеца
Гущера не успя да си отхапе опашката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
doba
преди 10 месеца
Мдамммм. И сега с #КОЙ ще се бори Ицо Иванов?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Г-7 следи за поведението на България спрямо претенциите на "Газпром" https://***.investor.bg/a/518-energetika/376138-aleksandar-nikolov-g-7-sledi-za-povedenieto-na-balgariya-spryamo-pretentsiite-na-gazprom
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Russia Writes Off $4.74 Billion of Algerias Debt https://***.arabnews.com/node/281633
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Medgaz is a submarine natural gas pipeline between Algeria and Spain.https://ria.ru/20230615/afrika-1878380478.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още