IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли политическо бъдеще бившият главен прокурор Иван Гешев?

Указът на президента за предсрочното освобождаване на Гешев от поста е обнародван в "Държавен вестник"

11:28 | 20.06.23 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Указът на президента за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор е обнародван в "Държавен вестник" и е официално в сила. Иван Гешев е първият главен прокурор на България, освободен предсрочно, което стана с предложение на Висшия съдебен съвет (ВСС). Вчера Гешев обяви, че напуска съдебната система и даде заявка за влизане в политиката.

Има ли бъдеще бившият главен прокурор в политиката и ще се превърне ли той в политически лидер, коментират пред Bulgaria ON AIR доц. Наталия Киселова и доц. Татяна Буруджиева.

"Въпросите са два. Първият е дали ВСС, който е с изтекъл мандат, е компетентен орган да предприеме толкова сериозна мярка като отстраняването на главния прокурор предсрочно. Вторият въпрос е от кой момент, след като е подписан указът, Гешев престава да бъде главен прокурор. През 90-те години е имало подобен спор. Обнародването в Държавен вестник има оповестително действие, а не е предпоставка, за да влезе указът на президента в сила", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

По нейни думи част от юристите гледат на указите на президента като на актове на Народното събрание, като закони, които се нуждаят от обнародване.

"Когато законът бе променен преди месец, бе уреден редът, по който да бъде предсрочно отстранен главният прокурор - намали се броят на гласовете, с които това може да се реализира. Не беше предвидено обаче какво се случва от момента, в който е предсрочно освободен главният прокурор до момента, в който трябва да встъпи в длъжност новият. Всъщност освен въпроса кой е компетентният орган да избере - дали пленумът, или прокурорската колегия, възниква и друг въпрос - какви правомощия има изпълняващият функцията главен прокурор и дали те само в прокуратурата и образно казано излизат извън съдебната власт и произвеждат действия по отношение на други органи, или пълноценно влиза в неговата компетентност", каза още доц. Киселова. Проблемът е дали Пленумът е легитимен да избере този орган ще продължава да тегне предвид заявката, че първо ще се промени Конституцията, Закона за съдебната власт и едва тогава нов състав на ВСС ще избере новия главен прокурор, допълни тя.

Политологът доц. Татяна Буруджиева отбеляза, че Гешев не е разбрал, че с политически средства, докато е главен прокурор, не може да действа. „Не може да искаш да станеш част от "политическия боклук". Когато си решил да правиш политически проект, най-коректното е да каже: хора, излизам, правя политически проект, имам такива каузи, ще защитавам интересите на хората. Тогава няма да се питаме за какво става дума", коментира тя. Буруджиева отбеляза, че това не е най-добрият начин на контакт с избирателите. 

"Гешев трябва да е наясно, че хората е необходимо да видят в него политическия водач. Дори сега, когато говореше за новия си проект, който подозираме, че започва да се изгражда, Гешев говореше от позицията на главния прокурор и този мач сме го гледали в политиката. Ти си в една позиция и смяташ, че от тази позиция можеш да направиш всичко в политиката. Не - тръгваш от нулата", коментира доц. Буруджиева.

Запитана доколко би бил успешен политически проект, изграден от бившия главен прокурор, доц. Наталия Киселова отговори, че не се наблюдава изобретателност в участниците в българския политически живот.

Хората "търсят модели, които са някъде изпробвани. Да се облечеш с наметалото на антикорупционен водач е смело начинание и това сигурно в част от хората ще предизвика сериозна симпатия. Проблемът е, че например в Италия тези, които са се борили с корупцията и организираната престъпност и са разкрили същината на срастването на мафиотската структура на държавата - или са платили с живота си, или са влезли в политиката", посочи тя.

Доц. Киселова допълни, че реално липсва шумен и с обществен интерес процес, в който Гешев да е бил реален участник, да е бил обвинител, да е поддържал обвинение и да каже: "Аз направих това в рамките на магистратурата и искам вашето доверие, за да продължа с други средства, защото инструментите на правото не са достатъчни". Повишаването на наказуемостта е единственият начин да се пребори престъпността, има и други инструменти, но необходимо органите да работят, добави тя.

"Когато се прави такъв тип организация, лидерство и имидж, трябва да се започне от национални избори. На местни избори всичко ще се размие, участието му може да бъде силно, когато лично си взел участие в една битка", изтъкна доц. Буруджиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 10 месеца
само ако се кандидатира от партията на Божков! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още