IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът наложи вето на законовите промени за отделянето на следствието от прокуратурата

Според Румен Радев се връща положението до 2009 г., от което България се е отказала, за да изпълни ангажимент към ЕС

18:44 | 14.06.23 г.
Президентът на България Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Президентът на България Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът на България Румен Радев наложи вето на текстове от закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който беше приет от Народното събрание на 2 юни.

Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи, посочва се в съобщение на Президентството, изпратено до медиите.

В мотивите си президентът подчертава, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела.

Според него с промените без убедителни аргументи Народното събрание сега ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз.

Радев припомня, че през 2009 г. 40-ото Народно събрание е променило Закона за съдебната власт, с което трансформира съществуващите тогава окръжни следствени служби в отдели към съответните органи на прокуратурата и определя директора на Следствието за заместник на главния прокурор.

Към онзи момент правителството изтъква, че промяната се прави с цел „ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство“ и поради „общата позиция на Европейския съюз за ролята, мястото и функциите на следствените органи в Република България, изразена още през октомври 2003 г. при затваряне на Глава 24 – Сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи“.

„В този контекст приетият от Народното събрание на 2 юни 2023 г. ЗИД ЗСВ (специално § 3-10) по същество ревизира ангажимент, който Република България е поела в преговорите за членство в Европейския съюз. Това би уронило доверието на органите на Европейския съюз и на останалите държави членки както в способността на страната да изпълнява пълноценно своите ангажименти, така и в ефективността и безпристрастността на националната наказателно правна система“, посочва Радев.

Президентът допълва, че оспорените разпоредби са приети въз основа на предложение на народен представител, което е направено след първо гласуване на законопроекта в пленарна зала. Предложението съдържа разпоредби от друг законопроект, който през май е отхвърлен от Народното събрание на първо гласуване. Комисията по правните въпроси е отказала да разгледа и да гласува предложението отново, но въпреки това разпоредбите са подкрепени от Народното събрание при второто гласуване на законопроекта в пленарна зала.

Според Радев по този начин Народното събрание не се е съобразило с изискването законите да се приемат с две гласувания и е действало в противоречие със своя правилник, който е конституционно уреден акт.

Друг мотив на президента е, че не е изискано становище на Висшия съдебен съвет за промените. Той посочва и че липсва финансова обосновка, тъй като обособяването на следствените органи като самостоятелни ще изисква бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още