IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Процедурата по избор на нов главен прокурор не изглежда много адекватна

Няма напрежение сред министрите в кабинета, всички са много мотивирани, каза премиерът

14:27 | 01.07.23 г. 2
Министър председателят Николай Денков. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Министър председателят Николай Денков. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

От гледна точка на подготвяните промени, които би трябвало да се реализират през следващите няколко месеца, процедура по избор на нов главен прокурор не изглежда много адекватна. Това заяви пред журналисти министър-председателят Николай Денков, коментирайки проектодекларацията на няколко политически сили с призив Висшият съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд (КС), както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията. 

„Правителството стои встрани от тези процеси, тъй като те са си в правосъдната система. Политическите партии имат право да изразяват мнение, тъй като те са тези, които се очаква да променят законите, включително и промени в Конституцията се очакват“, обясни Денков. 

„Нека да си решат колегите от правосъдната система, но също така да се съобразят и с динамиката в Народното събрание“, посочи още той. 

Проектодекларацията е внесена в парламента от депутати от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. Под текста са се подписали Бойко Борисов и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС; Никола Минчев, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ПП-ДБ; Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС.

Премиерът Николай Денков коментира темата след участието си в официалното откриване на новия роботизиран телескоп на Института по астрономия - БАН на територията на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

Няма напрежение сред министрите в кабинета, каза още Денков. Не само Мария Габриел, а целият състав на кабинета е много мотивиран. Няма напрежение в момента, напротив, всеки от нас иска да си свърши работата, колкото се може по-ефективно, допълни той. По думите му напрежение има по-скоро в законодателния орган и около избора на ръководители на регулаторните органи, пише БТА. 

Всички тези процеси са вътре в Народното събрание, те имат отражение и върху нашата работа, добави Денков. 

Колкото по-добре се справяме със задачите, толкова повече ще мотивираме всички, които участват в процесите, включително и в парламента, да се съсредоточим върху процесите, а не да гледаме какво да ни разделя, добави премиерът. 

Той коментира, че напрежение между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще има през целия живот на този Министерски съвет. Няма съмнение, че ние сме политически опоненти с ГЕРБ. Въпросът е, че ние бихме могли да работим заедно, защото много от целите са общи. Това, което ни противопоставя е, че сме политически опоненти и имаме различия как трябва да се бори корупцията. Въпросът е това напрежение да не счупи „сглобката“, посочи премиерът. 

Според него най-важните задачи пред Народното събрание е да бъдат приети законите по Плана за възстановяване и устойчивост и Законът за държавния бюджет. Акад. Николай Денков очаква да има дискусии около бюджета. Аз имам доверие, че министърът на финансите ще успее да договори спорните теми и в края бюджетът ще бъде приет с 3% дефицит, каза още министър-председателят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 01.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Преди години, когатоRock&roll-ът беше млади да се свири на китаране беше още занаят.https://***.youtube.com/watch?v=p_sNnbvlZ_4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Под въздействие на тестостерона при момчетата в периода на пубертета мускулната, костната и хрущялната структура нараства. Заедно с това един от водещите симптоми е мутацията на гласа, при която от едно гърло излизат 2 гласа - момчешкият и бъдещият глас, който е със 7 тона или с 1 октава по-нисък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още