IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков: Първата и най-важна задача е изготвянето и приемането на бюджета

Ще се подготви нов вариант на бюджета, който да бъде приет преди лятната ваканция, ако изобщо има такава, изтъква новият министър-председател на България

19:12 | 06.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Най-неотложната задача пред новото редовно правителство в момента е изготвянето и приемането на държавния бюджет, заяви пред БНТ в първото си интервю като премиер акад. Николай Денков.

"Ще изтеглим сега внесения бюджет, тъй като дефицитът е твърде голям. В кратки срокове ще подготвим нов вариант на бюджета и ще бъде внесен в Народното събрание, за да бъде приет преди лятната ваканция, ако изобщо има такава", изтъква министър-председателят.

По думите му друга неотложна задача е да бъдат съставени екипите в Министерски съвет.

"Не съм чувал за друг такъв случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това създава проблем, защото когато влезе един министър, работата не спира, има много преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра", изтъква Денков.

Investor.bg припомня, че в петък Денков представи състава на кабинета и връчи изпълнен мандат на президента Румен Радев преди гласуването в парламента, където партиите контролират 132 гласа от общо 240 места. След девет месеца Денков ще предаде премиерския пост на Мария Габриел от ГЕРБ, която подаде оставка от поста си в Европейската комисия (ЕК), за да се присъедини към правителството.

"За" кандидатурата за премиер на Денков гласуваха 132 депутати, а 69 бяха против. Сред подкрепилите кабинета бяха и двама депутати от ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, а останалите народни представители от движението не участваха в гласуването. "Възраждане", БСП и ИТН бяха против. Делян Добрев от ГЕРБ също гласува "против" кабинета.

Според Денков въпросът за шефовете на службите е бил достатъчно ясно обсъден през последните дни – „те трябва да служат на България и това не означава, че трябва да има чистка, а трябва да се погледне кой как си върши работата и тези решения ще бъдат в рамките на Народното събрание“, подчерта пред БНТ премиерът.

"Има проблеми със службите, една от тях беше казана на изслушването в НС - информацията, че няма да има война, представена няколко дни преди тя да започне, означава, че или те не са получили информация от партньорските служби, защото не са им имали доверие, или не са представили наличната информация пред народните представители", коментира още Денков.

Той посочи, че на въпросното изслушване директорът на ДАНС си е позволил политически квалификации, които излизат извън неговата професионална дейност.

Денков изрази разочарование от поведението на президента Румен Радев и посочи, че не е негова работа да препоръчва дали един мандат трябва да се реализира или не.

"Тук той премина границите. Част от изказванията, които той направи от Турция, част от изказванията днес, също са извън границите на институционалното уважение. (...) Моят призив към президента лично, и към институцията, е да заровим томахавките, да забравим тези думи, които бяха казани и да започнем да работим заедно", изтъкна премиерът.

По повод поисканите имунитети на Кирил Петков и Бойко Борисов премиерът посочи, че години наред срещу двамата не са водени разследвания, нито пък са повдигани обвинения.

"Да се извадят в този момент очевидно е политически акт в опит да се блокира съставянето на редовно правителство", изтъкна Денков.

Според него съдебната реформа и процедурата за отстраняване на Иван Гешев играят роля в този процес.

Денков заяви, че е поискал още една среща с бившия служебен премиер Гълъб Донев, за да обсъдят какви са основните проблеми по сектори, защото при предаването на властта по-рано днес това не е било уточнено.

"Преди два дни преглеждахме мерките, свързани с Плана за възстановяване и се оказа, че в някои от секторите, например сектор "Енергетика", няма никакъв напредък през последните месеци", сподели Денков.

Той изтъкна по отношение на войната в Украйна, че България ще продължи да изпълнява решението на парламента за изпращане на военна помощ за Киев.

"Информацията беше доста противоречива до момента, затова е работа на военния министър да разбере какво се е случвало до момента. Пускат се слухове по най-различни теми, един от тях е за изпращане на войници, в това няма нищо вярно“, заяви Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
"Kosarkaska reprezentacija Srbije predstavlja Republiku Srbiju na medunarodnim kosarkaskim takmicenjima" Сретан Иосич https://***/politics/borisov-podredi-kosharkata-s-ministrite-na-radev.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
Две свраки летели с дозвукова скорост и си говорили:- Стена!- Виждам!Пляяс!Две свраки летели със свръхзвукова скорост и си говорели:- Стена!Пляяс!- Виждам!Две свраки летеи с първа космическа и си говорели:Пляяс!- Виждам!- Стена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
Денков притеснен от освобождаването на всички зам.-министри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/pub_np_research_01_bg.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още