IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяна в Търговския закон ускорява ликвидацията на дружества без скорошна дейност и нает персонал

Доброволната ликвидация на бизнес в България сега отнема близо една година

21:05 | 27.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В кратки срокове ще е производството по ликвидация на дружества, които са без скорошна дейност и нает персонал. Промяната настъпва с одобрения от Министерския съвет проект на Закон за допълнение на Търговския закон, съобщи правителственият пресцентър.

Одобреният от правителството законопроект предвижда създаване на законова рамка за постигане на ускорена ликвидация на дружества без скорошна дейност, които не са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност и нямат наети служители. Улесняването на процеса се постига по две основни направления – съкращаване на сроковете на процедурите и въвеждане на „обслужване на едно гише" чрез Агенцията по вписванията.

За да се намали административната тежест за фирмите, условията за провеждане на бързо производство по ликвидация само се декларират. Представянето на декларация за тези условия следва да бъде достатъчно за разглеждане на заявленията в производство в по-кратки срокове, уточняват от Министерския съвет.

Създаването на законова рамка за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица е ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост, етап 254 в Реформа „Разрастване България“.

Ликвидацията на търговското дружество е доброволно производство за разпределение на имуществото му след неговото прекратяване. Целта на ликвидацията е да се събере и осребри цялото имущество на дружеството и след като се удовлетворят всички кредитори остатъкът да се разпредели между съдружниците.

В момента доброволната ликвидация на бизнес в България отнема близо една година, процедурата е продължителна и скъпа. В същото време се създават между 30 хиляди и 50 хиляди нови юридически лица на година, като над 90% от новосъздадените компании се провалят още в началните стъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още