IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за защита на потребителите има ново ръководство

Новият председател на КЗП е Мария Филипова, която беше заместник-председател на Комисията за финансов надзор

18:37 | 22.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Правителството определи нов състав на Комисията за защита на потребителите (КЗП), след като освободи досегашния ѝ председател Стоил Алипиев и двамата членове на ръководството ѝ Ангел Джалев и Константин Арабаджиев. Служебното правителство на Димитър Главчев слага начело на Комисията Мария Филипова, а другите членове на състава ѝ са Александър Колячев и Цветислава Лакова, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Като причина за освобождаване на досегашното ръководство на КЗП се посочват 132 сигнала срещу дейността му, получени в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията. При извършените проверки е установено, че в голямата си част описаните твърдения в сигналите отговарят на действителността. Установените от инспектората нарушения най-често се отнасят до неспазване на законоустановени срокове, посочени в Закона за защита на потребителите. Липсват проверки на КЗП по проблеми и въпроси, повдигнати от потребителите в подадените от тях жалби, невинаги работи електронният портал за връзка на потребителите с Комисията.

В хода на проверките са установени още нарушения, допуснати при осигуряване на кадровата обезпеченост на КЗП, при назначаване на служители и прекратяване на служебни и трудови правоотношения (в нарушение на трудовото законодателство).

От инспектората на МИИ са констатирили, че има неправомерно сключени граждански договори, които представляват скрити трудови договори.

Сред съществените пропуски в работата на Комисията се посочва забавяне на изпълнението на дейности по приключване на административнонаказателно производство с произнасяне на административнонаказващия орган и допуснати процесуални нарушения при осъществяване на производствата.

Установено е, че липсва регламентация с вътрешни правила за осъществяването на контрол за нелоялни търговски практики, което компрометира КЗП като орган, който трябва да упражнява контрол в защита на потребителите.

Мария Филипова е магистър от Университета за национално и световно стопанство, специалност “Право“ с множество следдипломни квалификации и специализации в областта на банковото дело и финансите. Тя е с над десетгодишен опит в правната сфера. Работила е в Министерство на правосъдието, както и в дирекция „Правна“ на Министерство на финансите, в Агенция по вписванията, Агенция за приватизация и следправатизационен контрол и др. Била е заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, и председател на Държавна комисия по хазарта.

Цветислава Лакова е юрист с дългогодишен опит в областта на търговското право, право на индустриалната собственост, защита на авторски и сродни права и граждански процес.

Александър Колячев е икономист с повече от десетгодишен опит в пазарните проучвания, пазарното поведение на субектите, сливания и придобивания, секторни анализи и антитръстови случаи, както в конкурентни, така и в регулирани икономически сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още