IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП е наложила санкции за 8,5 млн. лв. през 2023 г.

Издадени са актове за близо 400 нарушения, обяви председателят на Комисията Стоил Алипиев

14:28 | 15.03.24 г.
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

През 2023 г. Комисията за защита на потребителите е наложила санкции в размер на 8,5 млн. лв. Това съобщи председателят на КЗП Стоил Алипиев пред Bulgaria ON AIR.

Нелоялните практики, за които са издадени забранителни актове, са близо 400, докато за предходната година са били 103, обясни Алипиев. Размерът на наложените санкции за последните 2 години се е движил около 1 млн. лв. – 1,3 млн. лв., каза още той.  

Отчетният доклад на Комисията ще бъде публикуван скоро на сайта на регулатора.

Най-честите нелоялни практики, констатирани от КЗП, са свързани предимно с промоции в по-големите търговски вериги като неосигуряване на количества на промотирани продукти или изписване на една цена на щанда и таксуване на друга на касата.

Сред другите нарушения са заблуждаващи практики на търговците на бързи кредити, като Алипиев определи потребителите им като особено уязвима група.

„Небанковото кредитиране попада в едни и същи регулации като банковото. Допуснати са на пазара огромен брой търговци. Това е бизнес, който е нов, който е в подем и дава на търговците възможност да генерират големи и бързи печалби. Появяват се голям брой търговци, които използвайки това, трупат голям брой нелоялни търговски практики", заяви Стоил Алипиев.

Направени предварителни анализи на проверките на търговци на бързи кредити показват, че в 90% от случаите те използват нелоялни търговски практики, като сумите, които събират за това, че са отпуснати средства на потребителите не съответстват на това, което е дължимо по договора, обясни още той.  

Всяка година потребителите усъвършенстват своите познания, констатира Алипиев, но посочи, че това не е достатъчно.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и поисканата му оставка от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той отхвърли обвиненията за репресивни действия на Комисията срещу определени бизнеси. Запитан за цитираните от Богданов 60 хил. лв. загуби на КЗП заради съдебни дела, той отговори, че към сегашния момент Комисията не е губила тези такси.

„Има съдебни дела, които продължават, докато не приключат тези дела, никой не може да каже дали ще бъдат успешни за търговеца, или за потребителите“, каза той.

Гледайте целия разговор сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още