IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как буквата Z стана руски символ в подкрепа на войната?

Руското правителство използва буквата като патриотичен символ, обединяващ руснаците, които подкрепят нашествието в Украйна

18:41 | 08.03.22 г. 13
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Когато 20-годишният руски спортист Иван Куляк излезе на подиума на Световната купа по спортна гимнастика до победителя в състезанието Иля Ковтун от Украйна, едва различим символ върху екипа му предизвика официална проверка на поведението му и повсеместно осъждане от международната общност, пише Wall Street Journal.

Буквата Z беше пришита в бяло върху бялото трико на Куляк, докато получаваше бронзовия си медал на церемонията по награждаването на медалистите в състезанието по успоредка в Доха, Катар, в събота. Той се появи със знака на подкрепящите нашествието на Русия в Украйна като символ на гордост с атакуващите въоръжени сили. В западните страни този символ е осъждан като знак за националистически нагласи.

Международната гимнастическа федерация, която в понеделник забрани на руски и беларуски спортисти да участват в събитията ѝ, започна дисциплинарна процедура срещу Куляк.

Буквата започна да се появява за първи път върху руски танкове и бронетранспортьори, докато бяха струпани близо до границата с Украйна дни преди руските сили да я пресекат. Военни анализатори казват, че буквата, наред с други символи, се използва от руската армия като отличителен знак за различаване на нейната военна техника на бойното поле от тази на Украйна.

След началото на нашествието буквата Z започна да се появява върху коли, плакати на демонстрации в подкрепа на Кремъл и на билбордове в метрото в Москва и Санкт Петербург. В детска болница в централния град Казан в събота пациенти бяха изведени навън, за да се подредят във формата на буквата за снимка.

През последните дни проправителствени видеа със символа са споделяни широко в социалните мрежи. Един такъв клип започва с реч в подкрепа на въоръжените сили на Русия от националиста Антон Демидов, след която стотици хора, събрани в нещо като склад, бяха показани да развяват руски знамена и да скандират „Русия!“ и името на президента Владимир Путин.

„Не зная откъде е дошъл този символ“, казва Демидов и допълва, че прокремълски активисти го видели на руски танкове в Украйна и започнали да го използват. „Символът не е важен. Важна е позицията, която представлява, а тя е, че разбираме нуждата да подкрепим президента и армията си в тяхната тежка задача“, допълва той.

Руското министерство на отбраната и други правителствени институции възприеха лесния за възпроизвеждане символ, за да организират демонстрации в страната в подкрепа на войната, която Москва характеризира като „специална военна операция“.

Малко след като Русия започна войната, държавната телевизия RT започна да показва тениски с такива фрази. Някои компании замениха версията на кирилица на буквата Z с латинската буква в логото на бранда си, а някои високопоставени ръководители размениха буквите в профилите си в социалните мрежи. Министерството на отбраната наводни Instagram с публикации „за мир“, „за нашите момчета“, „за победа“, използвайки английската буква Z при изписването на „за“.

Местните власти в страната се присъединиха, осветявайки прозорците на държавните си сгради във формата на латинската буква Z през нощта.

„Това е символ на единството на хората“, казва Иван Жерканов, представител на северната област Архангелск, който ръководи службата за патриотично образование, цитиран от местна държавна медия. „Той символизира подкрепата за нашите въоръжени сили, подкрепата за решенията на президент и цели да ни обедини в тази трудна ситуация“, допълва Жерканов.

В Украйна символът се приема по различен начин.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников сравни в понеделник символа с този на нацистка Германия, публикувайки снимка на свастика, образувана от две преплетени букви Z, която набира популярност в социалните мрежи в Украйна. Той също така написа в Twitter: „През 1943 г. близо до концлагера Захсенхаузен имаше станция Z, където се извършваха масови убийства“, имайки предвид нацисткия лагер на смъртта.

Сравненията с нацистка Германия се правят на фона на твърденията на Русия, че украинското правителство е управлявано от неонацисти и че една от целите на войната ѝ е „денацификация“ на страната. Украинският президент Володимир Зеленски е евреин.

В Русия буквата Z през последните дни се изписва върху имоти на хора, които се противопоставят на войната.

Най-известната правозащитна група в Русия, която отразяваше злоупотребите с човешки права в страната преди съдът да я принуди да затвори врати през декември, заяви в събота, че служители на силите за сигурност са изписали буквата Z върху сградата ѝ, след като я обискирали.

Активистка от феминистката протестна пънк рок група Пуси райътс, която от години говори срещу Путин, публикува в Twitter снимка с буквата, изписана на входната врата на апартамента ѝ.

Тези твърдения не са проверени от независим източник.

А най-известният руски кинокритик Антон Долин открил буквата на вратата си преди да напусне страната. „Посланието беше напълно ясно. Хората, които са го направили, са знаели, че съм против войната“, казва Долин по телефона от Латвия. „Те показаха, че знаят къде живеем аз и семейството ми. Това е акт на сплашване“, допълва той.

Според Долин буквата напомня не толкова на нацисткия символ, колкото на популярен зомби филм. „Тя навява спомени за “Z-та световна война“, казва кинокритикът, имайки предвид холивудския филм от 2013 г. с участието на Брад Пит по едноименната книга. „Смятам го за символ на нашата зомбирана армия и зомбирана част от населението, която гледа държавната телевизия и подкрепя операцията“, допълва той.

Децата му, казва Далин, виждат друго значение на символа – зло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Руснаците слижиха Z на държавата си. Това е краят на руската империя. Вземат не вземат донбас тяхната държава си измира с милион на година. Не стига това ами и мюсюлманите ги заменят, което наистина е страшно. Предполага вечен вътрешен конфликт. От много национализъм така се получава на края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Как да разбирам, Z-точка имат само рускините или и руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Българите пък предпочитаме използването на този символ- IYI ... Та така....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
На един камион бяха написали буквата на обратно и не помня кой техен министър бе казал - бием се срещу хора, които не могат да напишат Z правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
и министерство на истината ... дето е пълно с тролеве ... да им се изтропам у устите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Tisafarn
преди 2 години
Цензурата си е напълно в стила на развитие общества. Видяхме го покрай пандемията.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
0pk
преди 2 години
Също така ползват и бувката "V", която заедно с буквата "Z" означава - "Vladimir Zelenski" - да не забравят за чия душа са дошли. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
звездичките означават моде888888ратора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
А аз подкрепям ***, който ще изтрие коментара ти, защото тази буква е еманцията на руската агресивна нападателна война в Украйна, на руският неонацизъм, на руският геноцид на украински граждани в Украйна и на руската омраза към всеки, който не се подчинява на руските неонацисти. ДОЛУ ЗЕТ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
Tisafarn
преди 2 години
Запада както винаги се показа като евтина ***. Осем години Донбас живееха по мазетата и нямаше никви драми. Пълни националисти всеки ден стреляха по сепаретатистите и забранявах езици, но Европа тези безгранични *** си седяха върху ръцете. Аз, подкрепям Z, това е нормален отговор на политиката водена от Запада. И най якото за мен как Украйна изведнъж откри, че сепаратизма не е готино нещо:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още