IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските войски си върнаха контрола над Чернобил, докато Русия се прегрупира

Според западни представители има признаци, че на руския президент Владимир Путин не се казва истината за хода на войната, а той се самоизолира

07:27 | 01.04.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/STR</em></p>

 Снимка: EPA/STR

Въоръжените сили на Украйна настъпват срещу руските военни части около Киев, опитвайки се да използват усилията на Москва да се прегрупира след седмици на тежки загуби, докато руските сили предадоха контрола над атомната електроцентрала в Чернобил обратно на Украйна.

След като тази седмица си върнаха град Ирпин на северозапад от Киев, украинските сили сега водят тежки боеве в съседните градове Буча и Хостомел, съобщиха официални лица.

В Черниговската област, северно от столицата, украинските сили си върнаха две села и се стремят към по-нататъшни успехи, съобщават официални лица.


„Напълно унищожихме плановете на врага", заяви пред Wall Street Journal бригаден генерал Олександър Хрузевич, заместник-началник на щаба на украинската армия. „Противникът напълно загуби настъпателния си потенциал в Киевска област. Той се опитва да се окопае и да премине към отбрана на местата, които е окупирал".
Русия заяви, че ще намали атаките си около Киев, столицата на Украйна, и Чернигов като жест на добра воля за улесняване на мирните преговори, като същевременно пренасочи вниманието си към въздушни и наземни атаки в района на Донбас в Източна Украйна.

Преговорите между Русия и Украйна ще продължат по видеоконферентна връзка в петък, твърдят украински официални лица.

Украински и западни официални лица твърдят, че Русия е била принудена да ограничи опитите си за настъпление на фона на нарастващите загуби на личен състав и оборудване и че сега военните ѝ се опитват да се окопаят около Киев и Чернигов, за да продължат да обстрелват градовете, като същевременно пренасочват някои сили на изток.

Генерал Хрузевич съобщи, че през нощта близо 700 руски автомобила са отпътували в посока Беларус. Той заяви, че силите вероятно ще се окажат в Донбас.

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" и работниците в централата в четвъртък руските сили са предали контрола над Чернобил на украинските власти, с което е приключила петседмичната окупация на обекта от страна на Русия.

Работниците от централата заявиха, че всички руски войски са напуснали обекта до късно в четвъртък, но също така поясниха, че напускащите сили са отвели и повече от 100 членове на украинската национална гвардия в камиони като военнопленници.

Един от висшите мениджъри заяви, че обектът не се охранява и че работниците са заключили портите, след като руснаците са напуснали. „Комплексът е оставен без въоръжена охрана", казва мениджърът.

Руските сили превзеха неработещата централа, където през 1986 г. стана най-голямата ядрена авария в света, в първия ден на войната и задържаха десетки работници, като ги държаха под прицел и ги принуждаваха да работят седмици наред без смяна.

МААЕ заяви, че нейни служители ще посетят централата през следващите няколко дни.

В източната част на Украйна, област, която отдавна е желана от Москва, Русия засилва атаките си. През последните два дни руските сили атакуват град Лисичанск. При обстрел от руските войски през нощта са загинали най-малко седем души, а десетки са били ранени, съобщиха официални лица.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви в четвъртък, че руските сили са спечелили позиции в офанзивата си за превземане на части от Донбас и обяви, че се готвят нови ракетни атаки срещу украинската военна инфраструктура.

Изявлението беше направено в деня, в който руският президент Владимир Путин подписа указ за пролетния набор, с който във въоръжените сили ще влязат 134 500 нови военнослужещи, а други ще прекратят доброволната си служба. Русия и преди е признавала, че наборници са участвали във военната ѝ кампания в Украйна, въпреки че във вторник министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че нито един новобранец няма да бъде изпратен в конфликтни зони.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви през нощта, че „има струпване на руски войски за нови удари в Донбас. И ние се подготвяме за това".

Украински военни заявиха, че в някои случаи руските войски използват артилерийски огън и мини, за да прикрият изтеглянето си. Продължава и обстрелът на град Харков. Украйна също така заяви, че Русия попълва запасите си от ракети с далечен обсег в Беларус, откъдето е атакувала украински цели.

Западните служители не са убедени, че Русия се е отказала от усилията си да превземе Киев.

Президентът Байдън заяви в четвъртък, че няма доказателства, че Путин изтегля силите си от украинската столица. „В зависимост от мнението ви за Путин, аз съм малко скептичен", каза Байдън.

„Руските сили продължават да държат позиции източно и западно от Киев въпреки изтеглянето на ограничен брой части“, заяви британското министерство на отбраната. „През следващите дни вероятно ще се водят тежки боеве в покрайнините на града“.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, заяви в четвъртък, че руските войски се прегрупират за операции в района на Донбас. „В същото време Русия продължава да оказва натиск върху Киев и други градове. Така че можем да очакваме допълнителни настъпателни действия, които ще донесат още повече страдания".

На дипломатическия фронт не е постигнат голям напредък, за да се стигне до прекратяване на бойните действия. След като мирните преговори във вторник вдъхнаха надежда, че се очертава възможност за постигане на споразумение, ден по-късно Кремъл заяви, че не е постигнат никакъв поврат. Няколко западни държави, които Украйна иска да бъдат гарант за сигурността на евентуално мирно споразумение, се отнесоха скептично към даването на широки обещания да се притекат на помощ на страната.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в четвъртък, че ще се опита да разговаря с Путин и Зеленски, за да посредничи за среща между двамата. Той заяви, че Турция е готова да бъде един от гарантите за сигурността в мирното споразумение, въпреки че все още трябва да се уточнят подробностите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всяка подобна среща трябва да бъде предшествана от финализирано споразумение между Русия и Украйна. „Едва след това може да се говори за среща на високо равнище", каза той в четвъртък.

Съюзниците на Украйна се срещнаха в Лондон в четвъртък, за да обещаят повече военна помощ за страната. Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че 35 държави вече са част от групата, която предлага да предостави военна помощ, докато Великобритания организира донорска конференция.

„Ще има повече смъртоносна помощ за Украйна", каза той пред Sky News. Сред артикулите, които ще бъдат предоставени, има артилерийски боеприпаси с далечен обсег на действие, оборудване за брегова отбрана, повече зенитни ракети и защитени превозни средства, каза той.

А междувременно в четвъртък САЩ наложиха поредния кръг от санкции, насочени срещу руски технологични компании и физически лица, които според Вашингтон се опитват да помогнат на Москва да избегне кампанията на Запада за икономически натиск.

В сряда Белият дом заяви, че разсекретява информация, според която съветниците на Путин са го дезинформирали. Часове по-късно Джереми Флеминг, ръководител на британската шпионска агенция GCHQ, заяви: „Смятаме, че съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината".

Байдън заяви в четвъртък, че има много спекулации по темата.

„Не го казвам със сигурност. Изглежда, че той се самоизолира", каза Байдън. „И има някои индикации, че е уволнил или поставил под домашен арест някои от съветниците си".

Флеминг каза също, че руската „Вагнер груп", частна военна организация, съставена предимно от бивши руски специални части, се готви да изпрати голям брой бойци в Украйна, които да действат заедно с редовните войски на Москва.

Междувременно Москва предприе мерки за оказване на по-голям икономически натиск върху някои от страните, които подкрепят Украйна, и за укрепване на собствената си икономика, след като Путин подписа указ, с който задължи страните, определени като "неприятелски", да заплащат вноса на енергия в рубли от 1 април. Не е ясно колко стриктно ще се прилагат новите правила. В четвъртък германският канцлер Олаф Шолц заяви, че плащанията за руски газ ще продължат да се извършват в долари и евро, като добави, че е изяснил тази позиция на Путин, когато са разговаряли.

Москва също така съобщи, че забранява влизането на няколко високопоставени служители на ЕС, законодатели, известни медийни лица и други европейци, които обвинява, че водят антируска политика.

Русия обяви прекратяване на огъня в района на Мариупол от 10 ч. местно време в четвъртък, което има за цел да позволи на цивилното население, прекарало седмици под руски бомбардировки, да напусне и да се отправи към град Запорожие на около 140 мили северозападно. Ще бъдат отворени още хуманитарни коридори, заяви Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на отбраната към руското министерство на отбраната.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че хиляди хора остават в капан в Мариупол, където на снимки се вижда, че един от складовете на организацията е увреден. Руските сили се опитват да превземат югоизточния пристанищен град от първите дни на нападението си срещу Украйна, започнало на 24 февруари. Украинските войски все още контролират центъра на града.

В сряда вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви, че са договорени три хуманитарни коридора, по които хората да напуснат някои градове, включително Мариупол. По данни на ООН около 10,5 млн. души са били разселени в резултат на сраженията, включително над 4 млн. бежанци, които са напуснали страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
браво... бий руските opки, бий тая гад подчовешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Напишете и защо се е случило това- руските неуки войници тръгнали да копаят ТРАНШЕИ в силно радиоактивния пояс и лъчевата болест не закъсняла да ги посети;D Дори милениълите знаят какво е Чернобилската авария, а тези руски войници НЕ знаят- смятайте каква е възрастта им и какво се случва с руските комуникации, след като дори не са могли да влязат в руското уики и да прочетат за чернобилската авария, дори дотогава нищо да не са знаели за нея;0 И така- когато лъчевата болест ги нападнала, самите войници поискали да се изтеглят от Чернобил;-0 Щото всички руски войници са толкова ''умни'', да копаят траншеи в радиоактивната зона около самата аварирала АЕЦ, че повече няма накъде;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Жалък тpoл копейник, сега с Господ ли плашиш, бе?! :))) Такива, като тебе, мразячи, първи поемат пътя към пъкъла, нали си знаеш? Но не се притеснявай, там ще те чакат Пyттю и компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Украинците не са в Чернобил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Бойче, ти ме цензурираш, но Господ и тебе ще те цензурира, като следовник на Бащата на лъжата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
*** == мръссна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още