IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка смекчава ограниченията за валутни преводи в чужбина

Остава забраната за резиденти и нерезиденти от страни, наложили санкции заради войната в Украйна

11:48 | 01.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка обяви в петък, че смекчава ограниченията за преводи на чуждестранни средства за физически лица за период от шест месеца.

Банката посочва, че мерките повишават лимита за средства, които могат да бъдат преведени в чужбина, но не се отнасят за резиденти и нерезиденти от страни, наложили санкции срещу Русия заради Украйна, предава Ройтерс.

„В рамките на един календарен месец физическите лица имат право да преведат не повече от 10 хил. щатски долара или равностойността им в друга валута от Руската федерация от сметката си в руска банка към своя сметка или на друго лице в чужбина“, казва се в изявление на банката.

Преводите в чужбина от банкови сметки на нерезиденти, физически или юридически лица, от държави, наложили санкции, са спрени за следващите шест месеца.

Мярката ще облекчи напрежението върху руснаците, които редовно изпращат средства на роднини в чужбина, или на тези, които са напуснали страната без достъп до средствата си у дома.

По-рано този месец централната банка заяви, че временно спира преводите от чуждестранни юридически и физически лица от няколко държави към сметки в чужбина. Институцията ограничи и преводите до еквивалента на не повече от 5 хил. долара на месец.

Западните санкции, наложени на Русия за това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна, ограничиха способността на централната банка да поддържа рублата с долари и евро, съхранявани в нейните валутни и златни резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Путин преобърна света ,западнярите ще трябва да ръфат криви краставици при това прокиснали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Хахахаах- нали руският нацист в кремъл щеше да катурва долара, като поиска целият стокооборот с неруски контрагенти да се плаща само в рубли- е, що така, ве, ''вова''- нещо май я закъсА с рублите;0 Май тези, които не са ти наложили санкции, също нямат правен интерес да правят бизнес с вас, който да се основава само на плащания в рубли;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още