IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво направи Русия, за да укрепи рублата?

Стойността на руската национална валута се повиши, но интересът се поддържа изкуствено

17:13 | 31.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Санкциите, които въведе Западът срещу Русия заради военната инвазия в Украйна, сринаха стойността на руската валута, пише CNN. Месец след началото на войната обаче рублата вече възстанови всички загуби и дори в момента се търгува над нивата от 24 февруари.

Ако се чудите как е възможно това, Централна банка на Русия предприе редица драстични ходове в последните седмици - интервенира на пазара, ограничи възможностите на инвеститорите и бизнеса да продават рубли, както и други мерки в защита на националната валута.

Сред тях са увеличаване на лихвата (до 20%), което окуражи руснаците да спестяват в местна валута.

Някои от стъпките изглеждат малко "принудителни". Например големите компании, които изнасят руски стоки, трябваше да обменят 80% от техните приходи в чужда валута в рубли, а не да ги държат в долари или евро. Една от тези компании е "Газпром". На руските брокери беше забранено да продават гаранции, издавани от чуждестранни лица, а на резидентите са забранени банковите преводи извън Русия.

По заповед на руския президент Владимир Путин "Газпром" трябва да продава своя газ на "враждебните държави" за рубли, а не както е по договор - в евро или в долари. По-рано днес (31 март)говорителят на Кремъл съобщи, че механизмът за това е готов и поръчението на Путин е изпълнено. Засега обаче начинът, по който западни компании могат да платят за газа в рубли, не е публичен, посочва "Интерфакс".

Междувременно и Путин съобщи на германския канцлер Олаф Шолц, че засега това изискване не се отнася до европейските държави. Клиентите от ЕС ще плащат както досега - в долари или евро, на "Газпромбанк", която не е под санкции, а тя ще превалутира плащанията и ще ги насочва към "Газпром". Засега не е ясно дали тази схема ще бъде одобрена от Европа.

С всички тези мерки Русия реално поддържа изкуствено интереса към националната си валута. Но проблемът за Москва е, че руската икономика върви към разруха и никой инвеститор или компания не иска да купува рубли по свое желание. Веднъж, когато някое от горните условия отпадне, стойността на руската валута ще се срине, и то драматично, допълва CNN.

Подобно е положението и на Московската фондова борса - основният индекс MOEX се повиши в първите дни, когато борсата отвори. Но търговията беше силно ограничена - до около 33 акции, имаше и редица забрани, включително и на къси продажби. Когато обаче ограниченията отпаднаха и в търговията се включиха всички акции, стойността на индекса отново тръгна надолу.

Или с други думи ръстът на стойността на рублата не трябва да се приема като индикация за съживяване на руската икономика. Страната всъщност е пред най-дълбоката си рецесия от 90-те години на миналия век насам, а според анализи на S&P Global Market през тази година руската икономика ще се свие с около 1/5.

Подобна е прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) относно икономиката на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Валутните санкции явно не донесоха търсения ефект. Това, което не разбирам е защо предприятията не може да държат големи запаси в чуждестранна валута (а да обменят 80% от приходите в рубли)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Последни новости: Китай и Индия минават на рубли (или юани) в търговията с Русия. Руския аналог на SWIFT ще се ползва от индийците за целта. Африканци loves RUB forever!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Minka
преди 2 години
Добре, че американският $ не се поддържа изкуствено вече десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
osoitza
преди 2 години
Това че задължават клиентите им да плащат рубли, не знам колко е по договорите(опцията за превалутиране не знам дали е валидна), ама в крайна сметка си е тяхно право, имаш стока продаваш я в каквото искаш не ли така? Който иска да ти я купи се снабдява. Аз като ида на туризъм си взимам местна валута нали ? Е малко по сложно е ама както казваше баща ми "жаден вода носи не бърз" , или с други думи: който има зор ще си намери начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Как какво, да я пусне в магазините за тапети :))) това със сигурност ще я укрепи...по стените на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
САЩ пак прецакаха всички, купуват от Русия каквото си поискат въпреки санкциитеСхемата е била разработена от финансовото ведомство, с нея се заобикалят банките, на които бяха наложени санкции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Путин ги изигра !!! Ако продаваш евро, натъкваш се на неизгоден курс! Ако продаваш стоки в Русия за рубли - изгодно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
forexar
преди 2 години
Според мен има нужда от по-задълбочен анализ. Статията дава някакви насоки, но изглежда леко повърхностна - моля авторката да не се обижда - благодаря, че работи за изследване на темата, а не преписва пройзволности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Лишеният от мандат депутат от Върховната Рада на Украйна Иля Кива, заяви, че Владимир Зеленски печели около 100 милиона долара на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Курсът на рублата се поддържа изкуствено. На борсата не се допускат всички желаещи да закупят валута, а само определени фирми. Предварително се договаря обменният курс и се имитират търгове. Вложителите със валутни сметки до септември не могат да теглят валута, а само рубли. Ако искате да обмените, начислява ви се 30% комисионна. Ако сте юридическо лице и ви се налага да сменяте, банките са задължени да ви продават на курс най-малко с 10 рубли над обявеният. Курсът на рублата не е това което виждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още