IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската икономика ще се свие с една пета през 2022 г. заради войната

Според ЕБВР обаче възстановяване се очаква още през следващата година, ако има примирие до няколко месеца

10:37 | 31.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Ежедневие в Лвов. Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Ежедневие в Лвов. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Украинската икономика ще се свие с една пета, преди да се възстанови през 2023 г. Това прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в сценарий, който предвижда примирие до няколко месеца.

Прогнозата обаче може да бъде застрашена от редица рискове, ако военните действия ескалират или бъде ограничен износът на газ или други суровини от Русия, посочват от ЕБВР в редовен доклад за състоянието на икономиките, цитиран от Bloomberg.

Руската инвазия в Украйна е създала най-големия шок за веригите на доставка поне от началото на 70-те години, посочват от ЕБВР. Това е объркало веригите на доставка, затруднило е търговията с енергоизточници и заплашва износа на храни, тъй като и двете участващи страни са водещи в земеделския сектор.

„В момента война се води на територии, които произвеждат 60% от украинския брутен вътрешен продукт“, се казва в доклада на ЕБВР. Около 30% от бизнеса е спрял производство, а потреблението на електроенергия се равнява на 60% от предвоенното равнище, допълват от банката.

Прогнозата предполага, че примирието ще бъде договорено до няколко месеца и възстановяването на страната ще може да започне през 2023 г., когато икономиката ще нарасне с 23%.

В същото време очакванията на ЕБВР са, че руската икономика ще се свие с 10% тази година и ще стагнира през 2023 г. Руската рецесия може да се окаже дори още по-осезаема, ако и Европа забрани вноса на руски петрол или ограничи по-значително използването на руски природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
А руската ''економика'' просто ще изчезне- не, че изобщо я е имало, де... Руските самолети летят с чужди, неруски двигатели; руските коли се сглобяват с чужди, неруски елементи в тях, освен два-три вида руски оръжия, нищо една друга уж руска стока не съдържа 100 процента руски елементи, руски технологии и руска боя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Украинската икономика ще се свие с една пета през 2022 г. заради войната >> глупости! не с 1/4, а с 60% !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още