IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да разшири списъка от стоки, за които иска плащане в рубли

Предложението е на председателя на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин

19:45 | 30.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Русия може да разшири списъка със стоки, за които иска плащане в рубли, добавяйки зърно, петрол, метали и други, пише Bloomberg.

Това повишава залозите, след като президентът Владимир Путин миналата седмица каза, че Москва ще изисква от европейските купувачи на природен газ да плащат в руската национална валута, коментира агенцията.

Вячеслав Володин, председател на долната камара на парламента, предлага в публикация в Telegram списъкът със стоки за износ, за които се заплаща в рубли, да се разшири. Според него това е добър начин за Русия да отмъсти срещу западните санкции, наложени заради нахлуването на руската армия в Украйна.

Володин не уточнява как и кога може да бъде наложена мярката.

„Би било правилно да се разшири списъкът със стоки, които се изнасят и се плащат в рубли, както е изгодно за страната ни: торове, зърно, растително масло, суров петрол, въглища, метали, дървен материал и др.“, пише Володин.

След като Европейският съюз (ЕС), САЩ и съюзниците им наложиха санкции на Русия заради войната в Украйна, миналата седмица Путин нареди на държавния газов гигант „Газпром“ да изиска от клиентите от т.нар. от Кремъл „неприятелски“ страни да плащат за синьо гориво с рубли, а не в евро и долари.

Министрите на енергетиката на държавите от Г-7 отхвърлиха това искане, което според официалните лица нарушава договорните условия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че прилагането на новата схема за плащане на газ ще отнеме време, въпреки че в президентската заповед е заложен краен срок 31 март, в рамките на който да се изяснят детайлите.

Песков казва, че по предложението на Володин за разширяване на списъка със стоки, продавани за рубли, се работи, но не посочва срокове за евентуалното му влизане в сила.

Изправени пред нарастващи предизвикателства при доставката на основни продукти, например пшеница, заради войната в Украйна, руските износители на зърно са готови да преминат към плащания в рубли за своите товари, според индустриална група.

Клиентите са готови да работят с всяка валута, коментира в сряда по имейл Едуард Зернин, ръководител на Руския съюз на износителите на зърно. Въпреки хуманитарния статут на подобни продукти има сериозни ограничения за логистиката, застраховките и плащанията на руското зърно, допълва той.

Групата за зърно е поискала от централната банка на Русия да помогне за минимизиране на загубите за износителите и да предотврати спирането на доставките на зърно до страни в нужда, казва още Зерин. Комерсант първи писа за това искане.

Германия междувременно задейства плана си за извънредни ситуации, за да се подготви за потенциално спиране на руския газ, обяви министърът на икономиката Робърт Хабек в сряда.

„Става дума за наблюдение на ситуацията“, коментира Хабек на пресконференция. „Има още две стъпки, аларма и аварийна фаза, но още не сме стигнали дотам. Ситуацията би трябвало да се влоши драстично, преди да достигнем тези етапи. Тогава на практика ще имаме нужда от промяна в линиите за доставка и ще трябва да реагираме съответно“, коментира той.

Фюърсите на природния газ, търгуван в Нидерландия, поскъпнаха с над 13% след съобщението от Германия. Засега доставките от „Газпром“ по ключови тръбопроводи продължават без прекъсвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
сега всеки мишкуняк от техния парламент ще се опита да изпъкне в очите на царя... очаквам и по тъъпи предложения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 1 година
Те реално не искат, за това го и предлагат, знаят, че никой няма да се съгласи. Инвестор са малко назад с информацията, но Путин каза, че Европа все още може да плаща газа си в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Не е правилно, защото искам от малък да си купя руски процесор "Байкал", а сега как ще си купя? Искам да изхвърля новия си AMD билд, защото американските технологии причиняват ковид, следят ме и ме правят ***. Сега трябва да си купя рубли на черно, за да си купя руския процесор "Байкал" и да мога да пиша коментари в сайта като свободен човек, а не евроатлантик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Супер, сами да ускорят отказа от всякакви мордорски шитни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
forexar
преди 1 година
Бих се радвал на по-задълбочен анализ по темата. Защо Русия иска плащания в рубли? Защото EU + USA блокираха възможността за закупуване на рубли от руската държава и така ще се компенсира ... или просто не искат вече плащания в USD / EUR ... Или нещо друго ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 1 година
Русия може да разшири списъка от стоки, за които иска плащане в рубли == Не може, а ЩЕ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
и правилно , стоката си е тяхна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още