IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Няма да изпращаме газ на Европа за без пари

В нашата ситуация едва ли е възможно и подходящо да се ангажираме с благотворителност, коментира Дмитрий Песков

16:46 | 28.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия разработва методи за получаване на плащания за своя газ в рубли и ще вземе решение бързо, ако европейските страни отказват да плащат с руската валута. Това заявиха от Кремъл в понеделник.

На среща на европейските лидери в петък не бе постигната обща позиция по искането на Москва „враждебните“ държави, към които се причислява и целият Европейски съюз, да плащат в рубли, а не в евро, за газа, който получават.

Руската централна банка, правителството и „Газпром“, която отговаря за 40% от вноса на газ в Европа, трябва да представят своите предложения за плащания в рубли за газа на руския президент до 31 март.

„Няма да доставяме газ за без пари, това е сигурно“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. „В нашата ситуация едва ли е възможно и подходящо да се ангажираме с благотворителност“ спрямо европейските потребители, добави той.

В петък германският финансов министър Кристиан Линднер посъветва германските доставчици на енергийни продукти да не плащат за руски газ в рубли по време на интервю за Welt.

Италия ще продължи да плаща на Русия за енергийни продукти в евро, заяви миналата седмица водещ икономически съветник на правителството в Рим.

„Единственият голям въпрос в Европа е газът и Русия иска да плащаме в рубли, каквито нямаме и не е по договор“, заяви също главният изпълнителен директор на енергийния гигант Eni Клаудио Дескалци в понеделник.

Полската компания PGNiG, която има договор с „Газпром“ до края на годината, също съобщи, че не може просто да обърне валутата, в която плаща, и да премине на рубли.

ЕС се стреми да намали зависимостта си от руски газ с две трети до края на годината и да прекрати вноса на изкопаеми горива до 2027 г.

В петък САЩ съобщиха, че ще се опитат да изпратят 15 млрд. куб. м повече втечнен природен газ (LNG) за ЕС тази година. Това обаче далеч няма да е достатъчно за значително компенсиране: руският износ на газ за блока е бил около 155 млрд. куб. м миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Няма да изпълняват ,какъв е проблема ,нали живеят в "свободния свят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
unicornblade
преди 2 години
Евала на западняците! Няма такива лицемери! Договорът не бил в рубли. хахахаа да блокират резерви на централни банки (Венецуела, Афганиста и Русия) по кой договор е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
И още- В Г-7 влизат Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати.Френският президент Еманюел Макрон още в петък отхвърли искането на Путин за газ срещу рубли. Руският ход не съответства на подписаното и не виждам защо ще го прилагаме", заяви Макрон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Г-7- ''..."Всички министри на енергетиката от Г-7 се съгласиха, че това е едностранно и явно нарушение на съществуващите споразумения", заяви Хабек, чиято страна председателства Групата на седемте най-индустриални държави. "Плащането в рубли е неприемливо и призоваваме съответните компании да не изпълняват искането на Путин."'' Това е. Който разбрал- разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още