IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Германия може да се откаже от руския петрол и въглища още тази година

Вървим към бърз отказ от руските енергоносители, каза германският канцлер

10:26 | 28.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Германия работи, за да се откаже изцяло от доставките на руски въглища и петрол, заяви канцлерът Олаф Шолц пред телевизия ARD, цитиран от БТА.

"Вървим към бърз отказ от руските енергоносители. Работим за преориентация на внос на въглища, като това може да стане още тази година. Работим и за отказ от руски петрол в подобни срокове", посочи Шолц.

Канцлерът обаче призна, че в случай на въвеждане на ембарго много работни места ще бъдат застрашени. "Ако вносът бъде рязко прекъснат, много производствени вериги ще трябва да спрат дейността си, а това би довело до сериозна икономическа криза", каза Шолц.

По-рано този месец Европейската комисия предложи план за намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ с 67 процента до края на годината заради войната в Украйна, припомня ТАСС.

В изказването си за ARD Шолц посочи също, че въпреки нахлуването в Украйна нито НАТО, нито американският президент Джо Байдън имат за цел да сменят властта в Русия.

Канцлерът заяви, че е имал възможност да разговаря с Байдън и тези въпроси са били обсъдени.

При посещение във Варшава в събота Байдън заяви, че руският му колега Владимир Путин "не може да остане на власт". Веднага след това Белият дом увери, че изказването на Байдън не е било призив за "смяна на властта".

"Демокрацията, свободата и правото имат бъдеще навсякъде, обзалагам се, че дълбокото ни желание като човешки същества е да живеем в демокрация", каза пред телевизията Шолц. "От народите и нациите обаче зависи да се борят за тази свобода", подчерта той. "Това, което сме длъжни да гарантираме, е да няма нарушаване на целостта и суверенитета на държавите", допълни канцлерът.

Запитан за оръжейните доставки от Германия, които Киев смята за недостатъчни, Шолц отговори: "Правим всичко по силите си". Той каза, че според него оръжията, които вече са доставени от Запада, са довели до "значителни успехи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ако петрола стигне такива цени ще има много здрава икономическа рецесия и замиране на икономическата дейност след което цената ще се срине на под 70 долара може да пропадне и още по надолу. Когато има липса на нещо и то се търси цената му расте нагоре, но идва един момент когато тази цена е непосилна и човек започва да ползва други заместители :) Такива цени единствено ще засилят прехода към пълно електричество което със сигурност не устройва арабите :) Техните планове са поне до 2050-та минимум :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Може може ! С пари всичко може :) Аз се отказах много бързо за 4 дни. Толкова ми трябваха да си монтирам панелите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Gocho
преди 1 година
"Шолц: Германия може да се откаже от руския петрол и въглища още тази година" Аз викам, още от днес да се откажете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Така,че аз като плащам ще ми свирят и хеви метъл ако пожелая :) Хахах колко сте далеко от икономиката, но инъче сте се регнали в икономически форум. Тук не трябва да пишат хора които не са направили поне 100 палки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Споко газта ще се плаща както е по договор :) А след края на договора който плаща той поръчва музиката нали знаеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Тоя *** явно не знае, че без руснаците петролът ще надхвърли 150 кинта, а има и световен дефицит на въглища. Отделно Германия ще трябва да търси откъде да купува стомана, торове, вероятно и пшеница. За газчицата не казва нищо, сигурно вече дипли рубличките. Ама нищо де - нека опита да прекъсне всички връзки на Германия с Русия. С удоволствие ще гледам в Тубата как немците го бeсят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 1 година
Да не би да твърдиш че Германия е руски агент и нарочно не е искала да го разработва, че за това нещо се говори още от преди построяването на СП2 а до никъде не е стигнало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
дядя Вова
преди 1 година
Експерти твърдят, че саудитският престолонаследник е заложил на Москва. Той счита, че републиканците ще спечелят междинните избори в САЩ, Байдън и демократите ще напуснат властта до 2025 г., а Путин ще остане президент на Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
Сондираха само България и Германия. Други ''чужди компании'' не са сондирали специално за газов хидрат. Освен това- от българска страна имаше БЪЛГАРСКА компания, която сондира. Както написах- нещата са вече на етап промишлен добив, а в линка, който дадох, се вижда и технологията за добива- щото ви знам на всички руски прок888тита ''възраженията''- ''ама с кофи ли ще го вадите'', ама това, ама онова... Както и да е - руските прокс99ита в България- бсп и възраждане- не могат да скрият от българите този проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 1 година
Юрка колко чужди компании сондираха за тоя хидрат в БГ и защо до сега не започнаха да произвеждат? --- Тотал руски агенти ли са та не искат да го произвеждат или дупчат само за удоволствие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още