IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мръсният газов трик на Путин

Ще превеждаме ли по тонове рубли на ден на Русия или ще се откажем от руските енергоизточници?

08:29 | 24.03.22 г. 87
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ALEXANDER VILF / PO</em></p>

Снимка: EPA/ALEXANDER VILF / PO

Отново и отново газът се превръща в руската окова за европейската икономика. Президентът на Русия Владимир Путин очевидно се чувства окуражен от липсата на възможни санкции, за да може да държи Европа в шах със своя монополист „Газпром". Първо руското правителство заплаши да спре доставките, след това увери правителствата на Стария континент, че ще спази договора, а сега обяви, че сметките вече няма да се плащат в евро или долари, а в меката валута, рублата.

Досега имаше един силен аргумент срещу пълния бойкот на руския нефт и газ, наред със заплахата от мащабна икономическа криза в Европа - липсата на ефект. Твърди се, че милионите евро, които Европа превежда всеки ден на държавните компании на Владимир Путин, не могат да бъдат използвани директно за финансиране на неговата война. Апаратът и войниците винаги се заплащат в рубли, а не в чуждестранна валута.

Сега обаче руският президент реши да приема само националната валута в енергийните сделки с „неприятелски държави", сред които е целият ЕС. Самото съобщение имаше ефект: стойността на отслабващата рубла се повиши, както и цената на природния газ – временно с 30%.

Дългосрочните последици могат да бъдат още по-сериозни. Поради липса на алтернативи страните вносителки могат да бъдат принудени да обменят евро или долари в руската централна банка, за да получат необходимите рубли за плащанията. Централната банка обаче досега е била до голяма степен блокирана от санкциите, така че Западът ще трябва сам да смекчи или да наруши една от най-ефективните си наказателни мерки.

Може би Путин отново е чел Николо Макиавели: „Човек никога не трябва да се опитва да спечели със сила, когато може да спечели с измама“.

Първата реакция от Берлин беше незабавна: министърът на икономиката Роберт Хабек обвини Путин в нарушаване на действащите договори. Обвинение, което със сигурност „ще засегне тежко“ военнопрестъпника в Москва.

От друга страна, аз не мога да си представя, че Путин ще превежда обратно ежедневните си джобни пари от Германия, ако те продължават да му достигат в евро.

Напълно възможно е германците и българите да бъдат принудени да се солидаризират с европейските санкции. Услужливото ухажване на министъра на икономиката на Германия Роберт Хабек за допълнителни доставки на газ от цял свят, например от пустинята на Катар, събуди подозренията на партньорите от ЕС. Дипломат се аргументира по начин, подобен на разговорите, които доскоро се чуваха във връзка с недостатъчните по едно време ваксини срещу коронавируса. 

Не е логично зависимите от природния газ държави от ЕС да се борят помежду си на световния пазар за малкото налични обеми газ и по този начин да повишават още повече цените.

По-добре би било да се разчита на „закупуване на газ с концентрирана покупателна способност на ЕС". Вярно е. Но преди Хабек представители на други европейски държави вече бяха в Катар.

Многото недружелюбни страни, засегнати от новата доктрина на Путин за рублата, ще имат достатъчно възможности да се консултират днес. В Брюксел е денят на голямата среща на върха. Държавните и правителствените ръководители се събират на среща на върха на ЕС, специална среща на върха на НАТО и среща на върха на Г-7. Идва и президентът на САЩ Джо Байдън.  

Всъщност изявлението на Путин може да подхрани още повече призивите за бойкот на руския петрол и газ. Германия и други държави от ЕС досега се противопоставяха на това. Във вчерашната си реч за бюджета Олаф Шолц отново предупреди, че бойкотът може да застраши стотици хиляди работни места. А ако се вярва на берлинските правителствени кръгове, Байдън досега също е проявявал разбиране към ситуацията в Европа. В същото време обаче президентът на САЩ наскоро призова за по-нататъшно затягане на санкциите срещу Русия. Бойкотът със сигурност ще бъде един от най-острите решения.

А днес ще следим и срещата на Алианса. На Запад има съгласие, че НАТО трябва да бъде значително укрепен по източния си фланг. Броят на бойните части в източноевропейските страни ще бъде удвоен до осем. На специалната среща на върха на НАТО ще бъде взето решение за разполагането на новите бойни сили на страните членки Румъния, България, Унгария и Словакия. Досега НАТО бе разположило постоянно многонационални части само в балтийските държави Естония, Латвия и Литва, както и в Полша.

Реакцията на Путин на тази стъпка ще бъде интересна. В списъка си с искания към НАТО той настояваше за разоръжаване на Запада и за изтегляне на всички американски войски от Източна Европа. Той ще възприеме съобщението на НАТО - разумно и необходимо от гледна точка на Запада - като обида.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

84
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не, надушваш празната си глава само и жалкия си опит да изместиш темата, щото стана за смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Щатите, Ватенкофф, дълго няма да издаянят като номер едно. (Въпрос на наличности). И...сами ще се натискат на Рашата да внасят. Много харчат, искат много да изнасят (и тяхната икономика екстензивна) а, ръстът - от шисти, пък те бързо се изчерпват... Извод? - Ще седнат на дедо ти Ивановия. Що? Ами и до тях, най-къс е тръбният път, пък и най-евтин, пък и ще е за внос... - Правилно се нервиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Нерви ли надушвам? Айт'ка кат' стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
40% от световния добив на газ? Хахаааааааа, неук, нечел, но устат! Първи са САЩ с грубо около 35%, след това е пPocия с малко над 20%, следват Иран, Китай, Катар, Канада и тн. Само с празни приказки и вакуум в кpaтуната не става, трябва и знания! Аре чиба сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Ами на газ бе, Гаргароне. На газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
То късото вече стана. Предстои Шоуто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Кухаов, правел синразлика. Аха. А онзи мамун в огледалото, що те гледа странно? Я пак виж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Сега, умника неслучайно, светът отдавна знае че, БВП, не е адекватен и пълноценен показател нито за индустриална, нито за икономическа мощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
За по-страшни, Ватенкофф води парада. И рашките - ЛЕШШШШ!!! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Ами добре. Изваждаш 40% от световния добив от пазара (не, че можеш но, да допуснем). Откъде същите нови количества?Ах, забравих, ако не Западът, Изтокът има и желание, и пари да купува. За нас- скъпото. Е, браво. Ватенкофф току-що, спаси...КИТАЙСКАТА икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още