IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Да прекратим зависимостта от Русия възможно най-бързо

Германският канцлер продължава да изразява солидарността на Германия с Украйна, но не бърза с прекратяването на вноса на руски петрол

13:23 | 23.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц не вижда възможност в краткосрочен план страната да се справи без енергийни доставки от Русия. По време на общите дебати в германския Бундестаг социалдемократът потвърди, че спирането на вноса на руски петрол не може да се осъществи за една нощ. Но: „ще прекратим тази зависимост възможно най-бързо“.

Санкциите, наложени заради руската агресивна война срещу Украйна, вече се отразяват тежко на германските граждани - и то не само под формата на високи цени на горивата. Но ако мерките бъдат предприети твърде прибързано, Германия ще бъде заплашена от рецесия. Санкциите не бива да засягат ЕС по-силно от руското ръководство, поясни канцлерът. 

Шолц също така призова за незабавно прекратяване на войната в Украйна. „Оръжията трябва да бъдат заглушени и то незабавно“. През последните дни той разговаря дълго и интензивно и с президента на Русия Владимир Путин. „Путин трябва да чуе истината“, казва Шолц. С войната ще бъде унищожена не само Украйна, но и бъдещето на Русия, пояснява той.

Шолц също така уверява Украйна в постоянната солидарност на германското правителство във войната: „Украйна може да разчита на нашата помощ“. От началото на войната Германия помага - с военна помощ, със съвместни санкции срещу агресора Русия. Мерките ще помогнат. Руската икономика ще се срине, твърди германецът. „Непрекъснато затягаме санкциите“, но много от ефектите се проявяват едва седмици по-късно, каза още политикът.

Мнозина призоваха за създаване на зона, забранена за полети, и за мироопазващи сили на НАТО в Украйна - нещо, което Германия няма да допусне. „Трябва да остане в сила становището, че трябва да се избягва пряка военна конфронтация между западния отбранителен съюз и Русия“, поясни канцлерът.

Шолц приветства бежанците

Шолц също така увери бежанците от Украйна в цялостната си подкрепа. „Все още не е напълно ясно колко жени, мъже и деца от Украйна ще потърсят убежище при нас. Единственото, което знаем, е, че те ще бъдат много", каза политикът. Той подчерта: „Бежанците са добре дошли тук, при нас“. Германия ще помогне, каза той, а федералното правителство е готово да предприеме и допълнителни мерки.

Шолц разказа за едва поносимите кадри на разрушените домове, бомбардираните болници и обсадените градове в Украйна, както и за жените и децата, бягащи от бомбите, танковете и ракетите на Путин.

Същевременно той изрази благодарността си за „огромната вълна от съчувствие и солидарност“. Десетки хиляди са отворили не само сърцата си, но и къщите и апартаментите си, каза той. Особено Полша, Чешката република, Словакия, Молдова, Румъния и Унгария направиха изключителни неща, призна германският политик.

И повтори, че федералното правителство и провинциите ще изяснят откритите въпроси относно приемането на бежанци в Германия до 7 април. „Дълг и задължение на всички - федерални, провинциални и местни власти, е да работят заедно в духа на въпроса, вместо първо да обсъждат дълго време отговорностите“, призова той.

В обширната си реч в рамките на дебат за бюджета за 2022 г. Шолц заяви, че управляващата коалиция е близо до финализиране на втори пакет от мерки за облекчаване на тежестта върху домакинствата от нарастващите разходи за енергоизточници.

Трите партии в управляващата коалиция - социалдемократите на Шолц, Зелените и подкрепящите бизнеса Свободни демократи - ще се срещнат по-късно в сряда, за да договорят споразумение, обобщава Bloomberg. 

„През следващите дни ще допълним значително първия си пакет на стойност 15 млрд. евро с допълнителни мерки", заяви Шолц пред депутатите.

Субсидията за отопление, отпускана на най-уязвимите домакинства, получаващи социални помощи, и на студентите, ще бъде удвоена, а помощ ще бъде предоставена и на хора и фирми, разчитащи на превозни средства, добави той.

Шолц също така предположи, че болката, която Русия изпитва заради санкциите, наложени след нахлуването ѝ в Украйна, ще се увеличава. Въпросът за санкциите ще бъде обсъден на срещи на високо равнище в Брюксел тази седмица, включително на срещата на върха на Европейския съюз и на срещата на лидерите на Г-7, на които ще присъства президентът на САЩ Джо Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
да затварят границите докато могат, че до месец-два ще се изнесът всички руснаци с IQ над 80! ... после прави икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Леко полеко и най-зависимите показват среден пръст на Пyттю и кпмпания. Животът в ссср скоро ще им се види като богат и неизолиран на фона на настъпващата нова реалност за opките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
"Шолц: Да прекратим зависимостта от Русия възможно най-бързо" . . . Възможно е и най-бързо е веднага! Още днес! Путин не започна войната "възможно най-бързо", а светкавично и явно е готов да понесе последствията. Ако можеш и знаеш как и защо да направиш нещо, правиш го. Ако не можеш, налягаш си парцала. Останалото е плямпане - из парламенти, правителства, медии и медийни седенки . . . Байдън утре това ще иска от него и от останалите европейски ужлидери - да не плямпат, а да действат като лоялни на американските интереси съюзници - това, което прави Украйна. Независимо от цената - за американците и сто тояги на европейски гръб са приемлива цена . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
Те такава ни е и политиката по въпроса с Украйна. Противници на война, която финансираме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Звездичките са на мястото на п/р/0ст/0. Аман от тази "политкоректност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Да прекратиш зависимостта, НЕ означава, задължително, да не купуваш оттам а, да си осигуриш различни източници, за да купуваш възможно най-изгодно ЗА СЕБЕ СИ. Ако само прекратиш покупките от една страна и се превключиш към друга, значи, си развил нова зависимост. Аз изобщо не съм сигурен, например че, в Полша или Украйна, няма достатъчно шистов газ. ТОВА, заявиха американците, които, са проучвали но, вече съм виждал, в къде по-маловажни случаи, производител да подменя сервизни данни, да пуска "сгрешени" схеми и т н., все похвати, да си осигури търсенето на сервизни услуги а, значи, допълнителни приходи. Е, излъгват ги, продават им, и става "след нас и потоп!" Е, идеята е *** да ни привържат към себе си, нищо ново под Слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Iblis
преди 2 години
Заглавие и подзаглавие...WTF
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още