IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Германия може да се откаже от руския петрол и въглища още тази година

Вървим към бърз отказ от руските енергоносители, каза германският канцлер

10:26 | 28.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Германия работи, за да се откаже изцяло от доставките на руски въглища и петрол, заяви канцлерът Олаф Шолц пред телевизия ARD, цитиран от БТА.

"Вървим към бърз отказ от руските енергоносители. Работим за преориентация на внос на въглища, като това може да стане още тази година. Работим и за отказ от руски петрол в подобни срокове", посочи Шолц.

Канцлерът обаче призна, че в случай на въвеждане на ембарго много работни места ще бъдат застрашени. "Ако вносът бъде рязко прекъснат, много производствени вериги ще трябва да спрат дейността си, а това би довело до сериозна икономическа криза", каза Шолц.

По-рано този месец Европейската комисия предложи план за намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ с 67 процента до края на годината заради войната в Украйна, припомня ТАСС.

В изказването си за ARD Шолц посочи също, че въпреки нахлуването в Украйна нито НАТО, нито американският президент Джо Байдън имат за цел да сменят властта в Русия.

Канцлерът заяви, че е имал възможност да разговаря с Байдън и тези въпроси са били обсъдени.

При посещение във Варшава в събота Байдън заяви, че руският му колега Владимир Путин "не може да остане на власт". Веднага след това Белият дом увери, че изказването на Байдън не е било призив за "смяна на властта".

"Демокрацията, свободата и правото имат бъдеще навсякъде, обзалагам се, че дълбокото ни желание като човешки същества е да живеем в демокрация", каза пред телевизията Шолц. "От народите и нациите обаче зависи да се борят за тази свобода", подчерта той. "Това, което сме длъжни да гарантираме, е да няма нарушаване на целостта и суверенитета на държавите", допълни канцлерът.

Запитан за оръжейните доставки от Германия, които Киев смята за недостатъчни, Шолц отговори: "Правим всичко по силите си". Той каза, че според него оръжията, които вече са доставени от Запада, са довели до "значителни успехи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Газ- маз- всичко утече в канала, включително и газпром- видно от тукhttps://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf, и Германия, и България са сред участниците в големия проект за добив на газов хидрат в Черно море- осемнадесет държави са участничките, а в подпроекта за частта от находището в българската акватория, проекта е между България и Германия... Проекта е на ниво започване на промишлен добив на газов хидрат от българската акватория и ако не бяха в НС руските партии бсп и възраждане, които са наложили политическа омерта върху всяко инфо за проекта, България вече щеше да вади газов хидрат и да сме свободни на 100 процента от руската енергийна зависимост. Върху лобистите на путин, русия и газпром се крепи 4 коалиция в 47НС и затова е и наложената политическа омерта върху проекта. Нинова да си заминава в русия, заедно с костадинов, и да остави България на българите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 2 години
За газта нищо не казва явно е намерил рубли, а тукашните *** се бяха притеснили че нямало да може да намери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още