IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля да приема плащания за доставките на газ в биткойни

Тази възможност обаче ще важи само за "приятелските" държави като Китай и Турция

11:05 | 25.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Русия обмисля да приема биткойни като плащане за износа си на петрол и газ, съобщава ВВС, цитирайки високопоставен депутат от руската Дума.

Павел Завални заяви, че „приятелски“ страни може да получат възможност да плащат в криптовалути или в техните местни валути.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин заяви, че иска „вражедбните“ страни да плащат за газа, който получават, в рубли.

Ходът вероятно има за цел да подкрепи руската валута, която изгуби над 20% от стойността си тази година.

Санкциите, наложени от Великобритания, САЩ и Европейския съюз, след инвазията в Украйна наложиха натиск върху рублата и повишиха разходите за живот.

Русия обаче за момента остава най-големият износител на природен газ и вторият по големина износител на петрол.

Завални, който ръководи комисията по енергия в държавната Дума, заяви в четвъртък, че страната проучва алтернативни начини да получава плащания за износа на енергоизточници.

Той заяви, че Китай и Турция са сред „приятелските“ страни, които „не са замесени в санкционния натиск“.

„От дълго време предлагаме на Китай да преминем към сетълмънт в национални валути рубли и юани“, каза Завални. „При Турция това ще бъде лира и рубли“.

Завални добави: „Може да търгуваме и с биткойни“.

По-голям риск

Анализаторите казват, че Русия може да спечели, ако приеме плащания с популярната криптовалута въпреки рисковете.

„Русия много бързо усеща влиянието на безпрецедентните санкции“, коментира Дейвид Броудсток, старши изследовател в Energy Studies Institute в Сингапур. „Необходимо е икономиката да се подкрепи и в много отношения биткойнът се разглежда като актив с висок растеж“.

Той отбелязва обаче, че стойността на биткойна изпитва колебания в рамките на 30% тази година. За сравнение, доларът се търгува в рамките на 5% спрямо еврото.

„Очевидно приемането на биткойна в сравнение с други традиционни валути носи значително повече риск в търговията с природен газ“, каза Броудсток.

„Нещо повече, един от големите „приятелски“ търговски партньори на Русия е Китай, а криптовалутите са забранени за употреба в Китай“, добавя той. „Това очевидно ограничава потенциала за плащания с биткойн“.

Има опасения, че руските олигарси може да използват виртуални валути, за да избегнат санкциите.

Това накара правителството на Украйна, както и политици от САЩ и Европа да поискат криптоплатформите да забранят всички руски потребители. Много компании обаче изключиха подобна стъпка.

„Някои обикновени руснаци използват криптовалутите като спасителен пояс сега когато тяхната валута се срина“, казва Браян Армстронг, главен изпълнителен директор на Coinbase.

“Много от тях се противопоставят на това, което прави страната им, и една забрана ще навреди и на тях“, добавя той.

В сряда коментарите на Путин, че „враждебните“ държави ще трябва да плащат в рубли за доставките, повишиха валутата до триседмичен връх.

Много съществуващи контракти за доставка на газ обаче са договорени в евро и не е ясно дали Русия може да ги промени. ЕС разчита на Русия за 40% от газа си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още