IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли европейските страни да си плащат за руския газ с рубли?

Сърбия се притеснява за доставките на газ, минаващи през България, която е част от "враждебните" към Русия страни

21:00 | 24.03.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В сряда (23 март) руският президент Владимир Путин издаде нареждане "Газпром" да предоговори условията по доставките на природен газ и "враждебните" към Русия страни да започнат да плащат за суровината в руски рубли. Някои страни, сред които България и Молдова, заявиха, че нямат проблем с това изискване, но за други това не е така.

Невъзможност за заплащане на газа с рубли вече заявиха големи пазари като Германия и Австрия, разказва "Газета.ру". "Интерфакс" допълва, че и полската PGNiG ще се придържа към договора, подписан с "Газпром", в който са описани начините за плащане.

В Италия няма правителствено решение за промяната в начина на разплащане, но икономическият съветник на премиера Франческо Джаваци коментира, че страната трябва да продължи да плаща в евро. Според него това е начин Русия да заобиколи санкциите на Европа и затова плащания в руски рубли не трябва да бъде приемано.

Опасения за плащанията изрази и една от приближените към Русия страни в Европа - Сърбия. Президентът на страната Александър Вучич коментира, че подобно изискване би създало много трудности за Белград. Сърбия не е в списъка на Москва за държави, от чиято територия се извършват враждебни действия спрямо Русия. Но транзита на газа минава през територията на България. Още един факт звучи притеснително за Вучич - Унгария също не смята да плаща в рубли за руския газ.

Вучич е прав - това действително може да бъде проблемна ситуация, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той обаче е категоричен, че Русия ще защити интересите на Сърбия.

"България в момента извършва враждебни стъпки по отношение на Русия, затова и ще ѝ се наложи (да получава газ  - б. "Интерфакс") срещу рубли. Иска или не иска, харесва ли ѝ или не ѝ харесва. Но това не трябва да се пренася към Сърбия, това е проблем, който предстои да бъде решен", каза Песков пред журналисти в Москва.

Владимир Путин мотивира своето нареждане с ролята на еврото и долара като платежни средства. За Русия няма никакъв смисъл да търгува със свои стоки с ЕС и САЩ в тези две валути, коментира още той. До дни и руската Централна банка ще разработи механизъм, по който чуждите компании да могат да купуват руски рубли.

Това решение засяга и Япония, обявена от Русия като враждебна страна. Японският министър на финансите Шуничи Сузуки също изрази своето недоумение как ще бъде реализирана подобна схема. "В момента анализираме ситуацията с ведомствата, които имат отношение, тъй като не разбираме какво стои зад намерението на руската страна и как точно ще бъде реализирано то", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
baba_meca
преди 2 години
ми ако не успеят, няма да имат газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Русофобчета, нещо против тази статистика: https://***.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/karo1.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''.... Дефолт значи неплащане на дълг,...'' ЕЕЕ, де- не манипулирайте- говорим за дефолт като термин във финансите, а не като вид неизпълнение на единичен търговски договор...Тук става въпрос за дефолт по ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ на русия, а не за еднократно неизпълнение на един единичен договор от България към нейн контрагент- разликата е от небето до земята...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
България е в дефолт защото ез е в дефолт и ние сме в борд. Дефолт значи неплащане на дълг, а всяко евро е дълг към неговия собственик. Замразяването на руските пари е дефолт защото то е отказ да платят дългове като се блокира тяхното харчене. Ти нямаш никаква представа какво значи валутен борд не се излагай с такива смехотворни твърдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Ако не знаете- валутният борд включва следното- поддържане на валутен резерв, който покрива парите в обращение. Това значи, че България НЕ ПЕЧАТА ПАРИ и че колкото пари има в обращение, България има валутен резерв, който покрива тяхната стойност. А да видим как точно ще се получи дефолт в България,а ;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''....Ние трябва да си платим отново сметката след като сме обявили дефолт ...'' Хахаха- има да чаааакате дефолт на България- това да не е русия;0 Имайте предвид, че в България сме във ВАЛУТЕН БОРД И ЗАЕДНО С НЕГО ВЛИЗАМЕ В ЕВРОЗОНАТА от 01.01.2024г.- за никакъв БЪЛГАРСКИ ДЕФОЛТ и дума не може да стане;0 Непреодолима сила НЕ Е дефолта, А ВОЙНАТА, която обаче... ИМЕННО РУСИЯ НЕ ПРИЗНАВА ЗА ВОЙНА, ЗА ДА НЕ СЕ ПОЗОВАТ нейните ЕС контрагенти на форсмажор;0 Тарикатлъците на руснаците няма да минат- току що се появи статия, че според Урсула фон дер Лайен ЕС няма да позволи на русия да използва енергията като оръжие;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Плащането по договор на доставка на природен газ се прави преди доставката на количествата по договора, а не след това. България вече си е платила за количествата за тази зима и дори до края на договора но чрез санкциите ние си вземаме парите обратно след като те не могат да бъдат похарчени и са замразени в европейските банки в момента. Това значи че ние реално потребяваме газ без да си платим защото плащаме в абсолютно безполезна валута за Русия като еврото. Ние трябва да си платим отново сметката след като сме обявили дефолт чрез замразяване на парите за газа и този път ще бъде в рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
1. България няма да търси рубли- просто плащането няма да стане в рубли, защото България ще си изпълнява договора. 2. Договора може да бъде прекратен не от русия- което тя няма да направи, за да изнудва България да им плащаме с рубли, а от България- правно основание чл.306 от ТЗ- Раздел IV.НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НЕПРЕОДОЛИМА СИЛА Чл. 306. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) (1) Длъжникът по търговска сделка не отговаря за неизпълнението, причинено от непреодолима сила. Ако длъжникът е бил в забава, той не може да се позовава на непреодолима сила.(2) Непреодолима сила е непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, възникнало след сключването на договора.(3) Длъжникът, който не може да изпълни задължението си поради непреодолима сила, в подходящ срок уведомява писмено другата страна в какво се състои непреодолимата сила и възможните последици от нея за изпълнението на договора. При неуведомяване се дължи обезщетение за настъпилите от това вреди.(4) Докато трае непреодолимата сила, изпълнението на задълженията и на свързаните с тях насрещни задължения се спира.(5) Ако непреодолимата сила трае толкова, че кредиторът вече няма интерес от изпълнението, той има право да прекрати договора. Това право има и ДЛЪЖНИКЪТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 2 години
На България ще и се наложи да търси рубли до 1-2 месеца когато системата бъде готова. Този договор винаги може да бъде прекратен след като България им краде парите чрез санкции. Всъщност няма никакъв смисъл да се води дело пред международен съд просто защото Газпром действа в юрисдикцията само на руски съд и не може да бъде осъден извън самата Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
На България нищо няма да й се налага- има си договор, в който са уговорени начините на плащане, както и вида валута за плащане. Едностранното изискване за плащане с валута, различна от описаната в договора, на практика е едностранно нарушаване/ неизпълнение на договора. Тогава изправната страна може просто да развали договора, или в случая- да обяви форсмажор и да откаже плащане. Русия постоянно нарушава клаузите на всеки подписан от нея договор и настоящата ситуация не прави изключение. Страните по един договор имат РАВНИ права и задължения- така, че- русия няма повече права от България да налага едностранната промяна в един писмен договор, при нежелание на насрещната страна за промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още