IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли европейските страни да си плащат за руския газ с рубли?

Сърбия се притеснява за доставките на газ, минаващи през България, която е част от "враждебните" към Русия страни

21:00 | 24.03.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В сряда (23 март) руският президент Владимир Путин издаде нареждане "Газпром" да предоговори условията по доставките на природен газ и "враждебните" към Русия страни да започнат да плащат за суровината в руски рубли. Някои страни, сред които България и Молдова, заявиха, че нямат проблем с това изискване, но за други това не е така.

Невъзможност за заплащане на газа с рубли вече заявиха големи пазари като Германия и Австрия, разказва "Газета.ру". "Интерфакс" допълва, че и полската PGNiG ще се придържа към договора, подписан с "Газпром", в който са описани начините за плащане.

В Италия няма правителствено решение за промяната в начина на разплащане, но икономическият съветник на премиера Франческо Джаваци коментира, че страната трябва да продължи да плаща в евро. Според него това е начин Русия да заобиколи санкциите на Европа и затова плащания в руски рубли не трябва да бъде приемано.

Опасения за плащанията изрази и една от приближените към Русия страни в Европа - Сърбия. Президентът на страната Александър Вучич коментира, че подобно изискване би създало много трудности за Белград. Сърбия не е в списъка на Москва за държави, от чиято територия се извършват враждебни действия спрямо Русия. Но транзита на газа минава през територията на България. Още един факт звучи притеснително за Вучич - Унгария също не смята да плаща в рубли за руския газ.

Вучич е прав - това действително може да бъде проблемна ситуация, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той обаче е категоричен, че Русия ще защити интересите на Сърбия.

"България в момента извършва враждебни стъпки по отношение на Русия, затова и ще ѝ се наложи (да получава газ  - б. "Интерфакс") срещу рубли. Иска или не иска, харесва ли ѝ или не ѝ харесва. Но това не трябва да се пренася към Сърбия, това е проблем, който предстои да бъде решен", каза Песков пред журналисти в Москва.

Владимир Путин мотивира своето нареждане с ролята на еврото и долара като платежни средства. За Русия няма никакъв смисъл да търгува със свои стоки с ЕС и САЩ в тези две валути, коментира още той. До дни и руската Централна банка ще разработи механизъм, по който чуждите компании да могат да купуват руски рубли.

Това решение засяга и Япония, обявена от Русия като враждебна страна. Японският министър на финансите Шуничи Сузуки също изрази своето недоумение как ще бъде реализирана подобна схема. "В момента анализираме ситуацията с ведомствата, които имат отношение, тъй като не разбираме какво стои зад намерението на руската страна и как точно ще бъде реализирано то", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Руския износ на енергононосите за ес е към 1 трилион евро годишно. Познайте колко много стоки трябва да се внесат на руския пазар за да се плати такава огромна сума пари. Това е 25% от целия БВП на Русия и то всяка година. Това би направило Русия богата като Швейцария. Нормално БВП на човек на страна голям износител на енергия е към 80-100 хил. $, което значи че Русия ще има БВП от 12 трилиона $ или увеличение на БВП трикратно спрямо сега. Путин ако оживее войната която му готвят ще бъде новият Петър Велики без съмнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
До сега винаги е било необходимо. И утре и следващата година. За повече не твърдя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Аз мисля,че Путин ще ги улесни максимално ,няма да имат нужда от позволението на " Големият Бял Вожд от Голямата Бяла Къща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Ето това е правилния начин за водене на война от страна на Русия срещу Запада. Икономически и цивилизовано, не заплашване с ядрена война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ще успеят ли европейските страни да си плащат за руския газ с рубли? == Ako Големият Бял Вожд от Голямата Бяла Къща позволи, ще успеят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
За пореден път пишете някаква неверна информация - чуждите компании от неприятелски страни не могат да купуват рубли на каквато и да е цена. Чуждите компании могат да получат рубли само продават срещу рубли стоката си на руските граждани. Идеята за попупка рубли срещу евро или долари, които не могат да се похарчат е асбурдна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още