IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва от искането руският газ да бъде плащан само с рубли?

Повечето договори на "Газпром" са в евро или долари и за да бъде сменена валутата, трябва да бъдат предоговорени

15:00 | 24.03.22 г. 24
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

В сряда (23 март) руският президент Владимир Путин изненада света с нареждането си "враждебните" към Русия държави да плащат за руския природен газ само в рубли. Ройтерс анализира какво следва от този ход.

Една от най-вероятните причини за искането за плащане в рубли е желанието на руската администрация да смекчи малко финансовите санкции, които наложи Западът. От началото на военната инвазия в Украйна руската рубла загуби около 85% от стойността си спрямо щатския долар. След анонса на Путин руската валута спря свободното си падане и дори записа лек ръст на световните валутни пазари.

Русия, Китай, Иран и други държави, на които са въведени санкции от САЩ, всъщност пострадаха много от доминацията на щатския долар на валутните пазари. В дългосрочен план, ако искането на Русия бъде прието и ролята на долара в международната търговия отстъпи на валути като китайския юан, индийската рупия или руската рубла, това би създало известни предизвикателства относно финансовите разходи и лихвите в САЩ.

По данни на Rystad Energy почти всички договори на "Газпром" са в евро или долари. На този етап не е много ясно дали компанията ще може да проведе нужните преговори, за да се извърши промяната в начина на плащанията. Владимир Путин нареди на 23 март на компанията да предоговори условията, но при запазване на другите параметри, включително и обем на доставките.

Това най-малкото би отнело известно време, за да се случи - защото по договорите има две страни и ако едната от тях откаже да приеме исканията на другата, какво следва - разтрогване на договорните отношения, посочва Тим Харкуорт от Института за публична политика и управление в Сидни.

Затова и според анализатори анонсът на Путин не е много сериозен. Вероятно целта му е да повиши временно стойността на рублата на валутните пазари и да оскъпи природния газ на европейските пазари, което вече беше постигнато.

Търговията с газ е много волатилна в последните седмици. Справка в нидерландската газова борса TTF показва, че априлските доставки на природния газ поскъпнаха до средна цена от 117 евро за мегаватчас, спрямо 98 евро за мегаватчас ден по-рано. Търговията днес (24 март) обаче се успокои и цената плавно тръгва надолу.

Всеки ден страните от ЕС плащат между 200 млн. и 800 млн. евро за покупката на природен газ. По данни на Центъра за проучвания на енергетиката и чистия въздух (CREA) от началото на войната в Украйна страните от общността са платили към 19 млрд. евро за енергоресурси от Русия, като само за природен газ сметката е почти 12 млрд. евро.

Преминаване към плащане в рубли би означавало потребителите на руския газ да държат рубли като част от валутните резерви в централните банки или да ги купуват от свободния пазар.

По време на брифинг в Министерския съвет българският енергиен министър Александър Николов беше категоричен, че България има начин да плати за газа, дори и в рубли. Той допълни, че подобен сценарий е бил дискутиран и страната е подготвена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Ти лозунгите остави за после Кажи от къде да ги купя тия рубли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
Бит кой H
преди 2 години
Що да не можем да ги съдим за промяна едностранно на договорни условия. При спечелено дело, бихме ги задължили да доставят или да плащат неустойки. Нека "Юрист" се произнесе по въпроса, това е в нейната компетенция. Къде можем да съдим Газпром и какво можем да получим (освен шамар зад врата) от тях. в резултат на дело от руска страна, два атомни реактора "ръждясват" на площадката в Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
ППЦ избягвам да споря с хора, дето си мислят, че "газ" е дума в женски род, ама и поляците не ги заблазявай. Тая тръба, дето я избичиха може да им достави само половината природен газ, който сега купуват от Русия. С другото какво правим? Впрочем сещам се - американците ще пълнят танкерчетата от Ямал и ще им доставят - а ако поляците се разпискат пак: "Ама откъде е тоя газ" - американците пак ще им кажат: "Не е ваша работа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Ти нали се пърчеше с черните плочки - сега и от газови пазари ли взе да разбираш? Няма как да се отсвири най-големия производител на нещо, от пазар, на който и без това има хроничен дефицит. Никой няма да иска да стои на тъмно. Западът е виновен и за това - заради зеленашеството си - той сам си съсипа енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Да - имаше договорка - само Русия да дава газ на ЕС - само устна договорка, защото няма нищо черно на бяло, но понеже американците са най-коректното плeме на света, те свято я спазваха. Момче спри да ядеш тая пръскана с пестициди царевица - станал си едно от Царевичните деца - съвсем си изкyкал вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
"От началото на военната инвазия в Украйна руската рубла загуби около 85% от стойността си спрямо щатския долар. След анонса на Путин руската валута спря свободното си падане и дори записа лек ръст на световните валутни пазари." - След това как да ви чета останалите глyпocти? - Кога рубличката е загубила 85% от? Това значи, както сте го казали, че е запазила само 15% теоретична покупателна стойност (казвам "теоретична", защото в Русия цените се увеличиха много по-малко, отколкото в ЕС). После записала: "лек ръст"? Курсът спрямо доларчето падна "лекичко" от 139 на 97 рублички? Леелеллел. ного лекичко - ного, едвам забележимо. Дори уж икономическите ви статии са пропагандно и носят дъх на некомпетентство. По договорът имало две страни и ако едната не е ок, щяло да има разтрогване на. Еми хубаво. Контрагентите не могат да съдят Газпром, защото те искат рублички по нареждане от държавата. Ако искат могат да прекратят договорите и да останат без енергия. Газохранилищата са празни - заместители - няма. Нито има толкова LNG, нито има нужните терминали, гемии, регазифициращи мощности. Без пауър и суровини няма и как да ги построите. Пaляци. Вървете да търсите рублички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Газ има в Черно и Средиземно море. Нарочно не се добива за да се купува от Русия. Може да се прекарат тръби от Африка. В Грийнландия, мисля че има едни от най големите залежи на газ и петрол, но и от там нарочно не се добива. Имаше договорка между ядрените сили, Европа да купува газ от Русия, за да им върви икономиката нагоре и да няма войни. Но след като войната започна, вече няма смисъл да се спазва тази договорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Ей така информационно да ти кажа,че Русия продава едва 5% от нужната газ на Китай, което означава ,че Китай го внася от други места. Сега увеличи тези 5% на 50% макар ,че няма капацитет по тези тръби , но да си представим,че някак им закараш 50% от нужната газ. Е останалите 45% някой няма да си ги продаде :) Мислиш ли,че той няма да опита да ги даде на други пазари ? Защо пък изобщо си мислиш,че Китай са глупави и държат да са зависими от Русия на 50% ?!?!?! Китай в никакъв случай не би взел повече от 10-15% :) Бъди сигурен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Или пък може да не ползват газ от Русия изобщо :) Тя пък може да я продаде на други държави например Китай. Те пък от своя страна ще спрат да купуват от други места и тези други места ще искат също да си продадат газта :) Нали ти е ясно имаш в света газ за 20 единици а се ползват само 15 разпределението е супер лесно :) Просто ще се разместят. Ако пък това не се случи значи ще има рецесия , спад на икономическата дейност и срив на петрол и газ. Нали сте в икономически форум а не знаете елементарни неща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
То може да го направят и 1 рубла за 1 долар :) Навремето беше така. Само,че можеше да си купиш едва 100 долара. На черния пазар беше пет пъти нагоре.Освен това в момента в Русия не можеш да си купиш долари и евро защото руската банка ги пази. Трябват и за жизнесно важни неща в търговията ... внос на всякакви стоки включително и от Китай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още