IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия активира кризисния план за управление на енергийните доставки

В страната са притеснени, че искането на Русия за плащане в рубли ще доведе до спиране на доставките на газ

12:37 | 30.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Германия активира кризисния си план за управление на доставките на енергийни ресурси, съобщи на специален брифинг министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Bloomberg. Причината е искането на Русия "враждебните страни" да плащат за природен газ в рубли. Очакванията са, че в четвъртък (31 март) Централната банка на Русия ще представи механизмът, по който ще стават трансакциите.

Опасенията на Берлин са, че може да се стигне до прекъсване на доставките, тъй като Германия не смята да плаща за газа в рубли. Русия има дял от около 50% от вноса на газ в страната.

След като беше получено искането за заплащане на газа в рубли, германският бизнес поиска правителството да активира своя кризисен план за енергийни доставки, припомня АР. Тогава обаче от икономическото министерство не видяха основание за това.

Първата фаза от плана предвижда интензивно наблюдение на потреблението и резервите от природен газ. Икономическият министър призова още индустрията и обществото да помогнат, ограничавайки енергийното си потребление, когато е възможно. Ще бъдат водени и разговори за приоритетните сектори, които ползват природен газ.

Втората фаза ще бъде задействана при прекъсване на доставките, но което може да бъде управлявано без някакви специални мерки от страна на държавата.

Третата, и последна фаза от плана на Германия е държавата да управлява еднолично разпределението на енергията в страната.

Газохранилищата в Германия са полупразни вече към края на отоплителния сезон - запълнени са едва около 25% от капацитета им. Зимата започна с по-малко съхранен газ от традиционното. Проблемите с доставките на суровината от лятото на миналата година дадоха своето отражение.

От средата на 2021 година "Газпром" изпълнява единствено заявките по дългосрочните договори на своите европейски клиенти и не осигурява допълнителни количества за спот пазарите, както е правила в миналото. По тази причина и цените на газа са рекордни, а газохранилищата не бяха напълнени.

Сега цената на газа в Европа отново тръгна нагоре, като влияние оказват няколко фактора - несигурността заради войната в Украйна, предстоящото захлаждане в някои части на Европа, както и искането за плащане на газа в рубли, което би поставило и "Газпром" в трудно положение и без достъп до твърда валута. Компанията продаде 80% от своите резерви в чуждестранна валута на Централната банка на Русия, припомня още АР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Ха сега! Кой ми се *** в гащите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още