fallback

Руските енергийни доставки разделиха хората в Източна и Западна Германия

Хората в западната част на страната са по-склонни да понасят трудности заради войната в Украйна

17:37 | 16.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател

Населението в Източна и Западна Германия е разделено по въпроса за енергийните доставки от Русия, като хората в западната част на страната са по-склонни да понасят трудностите поради войната в Украйна, сочат данните от представително проучване на общественото мнение, проведено от института „Сивей“, предадоха ДПА и БТА. Проучването е направено по поръчка на фондация „Еон“ и обхваща 10 хил. души.

В Западна Германия 64% от респондентите заявяват, че са готови да живеят без енергия, внасяна от Русия, докато на изток този дял е  42%.

„Войната в Украйна още веднъж показва различното отношение на германците от източната и западната част на страната по въпросите за енергийния преход и глобалното затопляне“, посочват авторите на изследването.

Има сходно разделение и в желанието на хората да намаляват отоплението или да шофират по-рядко. На запад между 55 и 70 на сто от анкетираните заявяват подобна готовност, а в Източна Германия тази група съставлява по-малко от половината респонденти. 

Проучването отчита и разлики в отношението към алтернативните енергийни източници. Респондентите в Източна Германия подкрепят използването на въглища като алтернатива на руския газ, докато тези в Западна Германия искат да се обърнат към възобновяеми източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още