IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна заплашва да разруши Кримския мост

Продължава тежкият обстрел в източната част на страната, САЩ изискват от Москва „хуманно отношение" към чуждестранните затворници

07:28 | 17.06.22 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/ALEXANDER NEMENOV/POOL</em></p>

 Снимка: EPA/ALEXANDER NEMENOV/POOL

Пътуването на канцлера на Германия Олаф Шолц до Украйна се очакваше отдавна - в четвъртък моментът настъпи: германецът посети Киев заедно с президента на Франция Еманюел Макрон, министър-председателя на Италия Марио Драги и държавния глава на Румъния Клаус Йоханис. Европейските лидери дадоха ясно да се разбере, че приветстват кандидатурата на Украйна за членство в ЕС.

Какви бяха реакциите на посещението

Украинският президент Володимир Зеленски заговори за „исторически ден" за страната си. „Украйна почувства подкрепата на четири мощни европейски държави", заяви президентът във вечерното си видеообръщение. Никога след обявяването на независимостта си Украйна не се е приближавала толкова близо до Европейския съюз, добави той.

Благодарение на смелостта на украинските мъже и жени Европа можела да напише нова история на свободата „и най-накрая да премахне сивата зона между ЕС и Русия в Източна Европа“, заяви Зеленски.

Украинският посланик в Германия Андрий Мелник се надява, че Шолц ще гарантира постигането на необходимото единодушие на срещата на върха на ЕС. Дипломатът определи пред ZDF изявленията на Шолц и Макрон в подкрепа на присъединяването като „силно послание" към страната му. Той заяви, че присъединяването на Украйна към ЕС не е подарък, а е в интерес и на Германия. Украйна не искала да бъде молител, а да даде своя принос, включително в областта на сигурността.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба определи посещението на Шолц в Киев като важна стъпка към възстановяване на взаимното доверие. „Думите, които ни споделиха днес, трябва да бъдат последвани от дела. Надяваме се, че това ще се случи", каза той в предаването Tagesthemen на ARD. Той заяви, че е известно, че Украйна не може да стане пълноправен член на Европейския съюз веднага. „Но е важно всички да кажат, че Украйна принадлежи към Европа“.

Кметът на Киев Виталий Кличко приветства обещанията да се предостави статут на Украйна като кандидат за членство в ЕС. „Това е много, много добра новина. Изключително сме щастливи", каза той пред информационна агенция dpa. Мечтата на Украйна е да бъде част от европейското семейство. Украйна плаща за това с живота на хората, добави той.

Въпреки това Кличко призова за по-нататъшни доставки на оръжие. „Всички в Германия, всички в Европа трябва най-накрая да разберат: Нуждаем се от защитни оръжия", каза той. Украйна защитава не само своята страна, своите градове и семейства. „Ние ви защитаваме", каза Кличко. Никой не знае докъде ще стигне Русия. Той изтъква, че преди десетки години Източна Германия също е била част от „съветската империя".

Запитан дали раздразненията между украинското ръководство и Германия вече са преодолени, Кличко заяви, че Германия е надежден партньор, най-големият финансов донор за Украйна и водеща страна в Европейския съюз. Доставките на оръжия, както и санкциите срещу Русия и отмяната на газопровода "Северен поток 2" в Балтийско море обаче са отнели твърде много време.

Какво още се случи през последните часове

Украинските войски в източната част на страната продължават да са подложени на силен обстрел от руската артилерия и ракетни установки, съобщават от генералния щаб. В доклада си военните посочват по-специално градовете Северодонецк и Лисичанск и околностите им, за които се водят боеве от дни. На други две места по фронта обаче е било възможно да се отблъсне настъплението на противника.

Информацията не може да бъде проверена. С превземането на Северодонецк и Лисичанск Русия ще постави под контрол целия украински регион Луганск. Това е една от целите на руската война.

В Харковска област руските войски използват артилерийски огън, за да попречат на украинците да напреднат по-близо до границата между двете страни, се казва в доклада. В по-южните участъци на фронта, близо до град Донецк и до Запорожие, се извършват руски помощни атаки, за да се обкръжат украинските войски.

В отбранителната си борба срещу Русия Украйна разглежда като военна цел и важния руски мост към Кримския полуостров. Като заплашителен жест украинското военно разузнаване публикува в четвъртък предполагаемо официално руско строително описание на моста с подробности за изграждането му. Автентичността на документа от близо 300 страници не може да бъде проверена до момента.

По-рано украинският генерал Дмитрий Марченко заяви, че ако Украйна получи необходимите за това оръжия, разрушаването на моста ще бъде „цел номер едно". В крайна сметка руските доставки се доставят по моста към Крим, а оттам - към Южна Украйна. От 2018 г. 18-километровият мост над Керченския проток свързва руската суша и анексирания преди четири години полуостров.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че са взети всички предпазни мерки за сигурността на Крим. Кремъл бил наясно с новите заплахи от страна на Киев срещу моста. Москва вече бе отправяла заплахи за бомбардиране на украинската столица Киев в случай на нападение срещу инфраструктурния обект.

Какво казва Киев

Във видеообръщението си Зеленски обвини Русия, че не търси „пътя към мира". Москва била виновна за това, че преговорите за прекратяване на войната не са започнали. Украйна ще продължи да се бори, докато не успее да гарантира сигурността и териториалната си цялост - каза той.

Международните реакции

САЩ призоваха Русия да третира задържаните чуждестранни бойци в украинската армия като военнопленници съгласно Женевските конвенции. Военнопленниците трябва да получават „отношението и защитата, които съответстват на този статут, включително хуманно отношение и гаранции за справедлив съдебен процес", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Според медийни съобщения двама американски граждани, които са пътували до Украйна като доброволци, са били задържани от Русия миналата седмица. Според семействата им, както и според членове на Конгреса, бившите американски войници Александър Дрюк и Анди Тай Хуин са участвали в последните боеве северно от украинския град Харков. В четвъртък Прайс съобщи, че има данни за трети американски гражданин, изчезнал в Украйна.

Икономически реакции

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заговори за сериозна ситуация във връзка с ограничаването на доставките на природен газ от страна на Русия. Ситуацията била тест за силата на западните съюзници и президента Владимир Путин, каза Хабек пред ARD. Според него обаче съоръженията за съхранение на газ са запълнени на 56%. „Това е над средното ниво". Въпреки това, призна той, не може да се премине към зимата със сегашното ниво. „Дотогава трябва да са пълни“.

Италия, Франция и Австрия също съобщиха за ограничени доставки на руски газ в четвъртък. За да намали зависимостта си от Русия, ЕС сега разчита и на ново европейско-египетско-израелско сътрудничество. С негова помощ природният газ, добиван от Израел, ще се изпомпва до египетското средиземноморско крайбрежие, ще се втечнява в тамошните инсталации и след това ще се доставя в ЕС - в най-добрия случай преди началото на зимата.

Пълно спиране на доставките? Контролираната от Кремъл енергийна компания „Газпром" изпълни обещанието си и допълнително намали доставките си на газ за Германия по газопровода „Северен поток 1" в Балтийско море. Русия не изключва пълно спиране на подаването по тръбопровода, като отново се позовава на ремонтни дейности, които не напредват поради западните санкции. Санкциите вероятно ще бъдат тема на разговорите и в Санкт Петербург днес: Там президентът Владимир Путин ще изнесе реч на 25-ия Международен икономически форум.

Какво ще се случи днес

Европейската комисия в Брюксел обсъжда въпроса за статута на Украйна като кандидатка за членство в ЕС. Киев подаде молба за членство в ЕС малко след началото на руската война срещу Украйна. Сега ЕК ще изготви препоръка дали на страната да бъде предоставен статут на кандидат за членство. Според информация на информационната агенция dpa ЕК вероятно ще се произнесе в полза на това. Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС възнамеряват да коментират въпроса на среща на върха в края на следващата седмица. В крайна сметка държавите от ЕС трябва да вземат решение с единодушие

На Международния икономически форум в Санкт Петербург лидерът на Кремъл Владимир Путин ще изнесе реч за перспективите пред страната с оглед на санкциите срещу Русия. По данни на Кремъл на международната среща са представени компании от 40 държави. Наред с другото руският президент ще се срещне с държавния глава на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси ще бъде представен чрез видеоконферентна връзка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

55
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Държиш на правата ! Това е чудесно! Полагат се такива дори и на украинците и то в собствената им страна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Няма как да го знае. Чете само тасс. Дори още си мисли, че някой е пушил на кораба москва е той се е запалил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
С какво ? С пр ъдня ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Защо мислиш така ? Не може ли например Зеленски точно както Башар да подари една база на сащ и сащ да изпъдят наглярите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Зависи първо им даваха оръжия с обсег 20км сега 80км.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Зависи щом русия събаря сгради и убива деца няма лош ход :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Оо, *** ти си бил и джудже бее, ето това обяснява и част от огромните комплекси....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ето го бе, плешивата торба лой се появи. :))) точно навреме за смеха! Я разкажи как постигаш тази прическа? Имаш и много готино пуловерче, дето се снимаш навред с него, а ризката отдолу от снимката в училището кърти миФки! :)))) не се чуди, че жените почват да се давят в шепите си, като минат покрай теб! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Мдам - ти явно си умен, но го криеш, защото никой никога тук не е прочел нищо смислено от тебе. За теглото ми - 171 см, 77 кг. ПРИЗНАВАМ, трябва да сваля 6-7 кг. Доволен ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митю никога в живота си не е имал никаква физическа активност, затова е торба лой. Разгледай му снимчиците в профила, като млад не е дебел, но пак е същата медуза. А когато си стигнал до това състояние от мързел, си е за подигравка. Менталната липса на култура е същата, като физическата. Ее, при него са и двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още