fallback

ЕС затяга примката на Унгария заради върховенството на закона

Брюксел предприема следващата крачка в специалната процедура за обвързване с условия, защото не е доволен от предприетите от Будапеща мерки

20:18 | 20.07.22 г. 15

Унгария не успя да разсее опасенията на Европейския съюз (ЕС) относно предполагаемата корупция и нарушения на върховенството на закона, заради което конфликтът между Брюксел и Будапеща се очертава да ескалира.

В сряда Европейската комисия (ЕК) реши, че ще предприеме следващата стъпка в рамките на т.нар. механизъм на ЕС за обвързване с условия. Брюксел ще издаде ново предупредително писмо, в което казва на премиера Виктор Орбан да предприеме действия или рискува да загуби милиарди евро от изключително важно финансиране, пише Bloomberg.

Унгария ще има един месец, за да отговори на новото писмо на ЕС, посочва се в имейл на Комисията. „Унгария все още има възможност да представи адекватни коригиращи мерки, своевременно“, допълва Комисията в изявление.

В съобщението се казва още, че ЕК е „готова да продължи дискусиите относно адекватността на такива мерки“.

ЕС въведе новия си бюджетен инструмент, след като се умори от предизвикателствата пред независимостта на съдиите и ерозията на правата на малцинствата, които са залегнали и в учредителния договор на блока.

Комисията официално стартира процеса срещу Унгария през април. Будапеща изложи в писма как планира да отговори на опасенията на ЕС. Комисията обаче смята, че не всички нейни опасения са адекватно адресирани.

„Въпреки че отбелязва някои предложени коригиращи мерки, повечето от които бяха представени едва късно във вторник вечерта и ще трябва да бъдат преразгледани, както и проектите на ангажименти, поети от Унгария в други процедури, Комисията счита, че Унгария не е представила адекватни коригиращи мерки съгласно инструмента за поставяне на условия на блока“, посочва изпълнителният орган на ЕС.

Правителството на Унгария тази седмица предложи нови закони, насочени към успокояване на опасенията на ЕС, за да се отключат еврофондовете за страната.

Полша и Унгария са единствените две държави от блока, които подлежат на процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, която може да доведе до спиране на правото им на глас в Съвета на ЕС. Този процес е възпрепятстван от необходимостта от единодушие сред държавите членки, преди да може да бъде наложено такова наказание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още