IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Върховната Рада скоро ще трябва да вземе решение за обща мобилизация

Руските военни се съсредоточават в източните райони на Украйна

08:33 | 15.08.22 г. 7
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Скоро Върховната Рада ще трябва да удължи военното положение в Украйна и да реши за обща мобилизация в страната, заяви във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. "Очевидно решение, очевидни причини", коментира той.

Украинският държавен глава каза още, че Украйна е търсила прекратяване на войната в различни преговори на много формати с руски представители. "Но досега Русия вярва в терора, остава в плен на своите пропагадни илюзии и все още се надява, че може да постигне нещо чрез различни форми на изнудване. Няма да стане", категоричен е Зеленски.

Той разказа още, че се подготвят нови санкции срещу Русия и всеки ден все повече европейски държави обмислят забраната за издаване на определени визи за руски граждани. "Колкото по-силна ще бъде Украйна, толкова по-слаба ще бъде Русия и толкова по-малко време ще продължи тази война", смята още Зеленски.

Украинският държавен глава коментира и че обстрелите на руските военни не спират своята интензивност. По данни на Министерството на вътрешните работи на Украйна руските обстрели засягат по-често граждански обекти - на 1 военен обект има 73 граждански. "Виждаме числата - повече от 22 хил. унищожени граждански обекти и всичко около 300 военни обекти", коментира зам.-министърът Евгений Енин в канала в Telegram на институцията.

По данни на Института за изследване на войната (ISW) руските военни се съсредоточават в източните части на Украйна - насочени са групи към Харков, по линията Изюм - Славянск, Сиверск - Лисичанск, Бахмут и района на Авдеевка.

По оста Изюм - Славянск са изпратени доброволчески батальони, които вероятно имат малък боен опит. Бойците от ЧВК "Вагнер" са разположени около Бахмут, а военните от Донецка народна република - около Авдеедка - Донецк. Нито една от силите в тези региони не е "хомогенна" - военни от различни части, доброволчески части и други формирования.

Според ISW това развитие на нещата показва, че вероятно Москва в момента дава приоритет на настъплението в Бахмут и около Сиверск. Доброволческите батальони около Изюм и Славянск пък означават, че фокусът е изместен и тези райони могат да бъдат уязвими за контраатаки от страна на украинските военни.

Наемниците от "Вагнер" са играли съществена роля за превземането на различни населени честа около Бахмут, сочат данни от различни източници - руски и украински. Но има и неофициална информация за удар с HIMARS на базата на частната военна компания край Попасна, което може да повлияе на способността за действия на групата в този регион.

Папа Франциск: Войната в Украйна отвлича вниманието от проблемите с глада

Войната в Украйна отвлича вниманието от продоволствената криза в Африка и хората, които и без това живеят в тежки условия, сега са в смъртна опасност заради сушата, заяви папа Франциск, цитиран от Ройтерс. Агенциите на ООН призоваха за повече средства, за да се реши проблемът с глада в Сомалия, която е една от най-застрашените от климатичните промени страни в Африка.

Кораб, нает от ООН, пристигна в украинското пристанище Южни и вече е натоварен с 23 хил. тона пшеница. Той ще бъде изпратен към Етиопия, каза украинският министър на регионалното развитие Александър Кубраков. Той коментира още, че се водят разговори подобни доставки да станат регулярни в търсене на решение на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007Не виждам как ще се случи това. Ще е много голям удар по имиджа на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Крадците на съдомиялни машини са започнали поетапно напускане на Херсон ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
До: Zlato: Хм днес пак някой е пушил цигари на едно пристанище :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
До: ZlatoПричините са че заради комплексите на един старец с бункер умряха хиляди хора и бяха разрушени десетки градове. Създадена се брутална граница между Азия и Европа, а омразата към азиатците на територията на Украйна достигна нивата от годините след Глодомор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
Голямо заглавие и нито ред за "очевидните причини" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
GiRo
преди 1 година
До: dean.jordanovЩе ги извика. След като пристигнат богатите русначета да нападат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 12
dean.jordanov
преди 1 година
ами добре, вземи повикай богатите украйнчета с джиповете, които избягаха да се върнат да помагат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още