IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: Заради проблеми с пехотата Русия е ангажирала „Вагнер“

Това е значителна промяна в сравнение с предишното разгръщане на групата от 2015 г. насам, обяснява британското министерство на отбраната

11:21 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Наемническата група „Вагнер" очевидно действа в координация с руските военни във войната в Украйна, съобщава британското министерство на отбраната. Вероятно на войниците от "Вагнер" е била възложена отговорност за определени райони от фронтовата линия.

„Това е значителна промяна в сравнение с предишното разгръщане на групата от 2015 г. насам, когато тя обикновено изпълняваше мисии, различни от явната, широкомащабна редовна руска военна дейност“, предава Ройтерс.

„Ролята на „Вагнер“ вероятно се е променила, защото руското министерство на отбраната изпитва сериозен недостиг на бойна пехота. Малко вероятно е обаче силите на „Вагнер“ да бъдат достатъчни, за да повлияят решително на хода на войната“, се казва в британския анализ.

„Вагнер" е санкционирана от Европейския съюз. Още от началото на конфликта в Украйна, когато Киев се изправи срещу сепаратистите в Донбас, а след това и в Сирия, Либия, Судан и в редица африкански държави на юг от Сахара, тя действаше неофициално. Въпреки това бе известна активността ѝ както в бойните действия, така и в набирането на наемници.

Позицията на Москва в Сирия бе да отрича, а по-късно, особено в Либия - да твърди, че дори руски граждани да участват в бойни действия, те не представляват руската държава. Сега обаче Лондон пояснява, че новата степен на интеграция „още повече подкопава дългогодишната политика на руските власти да отричат" връзката на частните военни компании и руската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още