IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият президент на Шри Ланка се завърна изненадващо от изгнание

Той бе избягал от родината си на 13 юли. Страната продължава да изпитва недостиг на храна, гориво и лекарства

15:34 | 03.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Готабая Раджапакса. Снимка: ЕРА
Готабая Раджапакса. Снимка: ЕРА

Бившият президент Готабая Раджапакса, който избяга в чужбина след масови протести, се завърна изненадващо в Шри Ланка в събота. Двама правителствени представители заявиха пред Ройтерс, че Раджапакса е настанен в резиденция и че са изпратени сили за сигурност, за да го защитават.

Официално правителството не коментира завръщането на противоречивия политик. Раджапакса първо се срещна с членове на управляващата партия на летището рано сутринта в събота, след което беше откаран в жилището си, предава агенцията. 

„След като прекара известно време у дома, той ще ни уведоми какво възнамерява да направи", каза един от правителствените служители, който не пожела да бъде назован.

Бившият президент избяга от дома си на 13 юли, а наследникът му Ранил Викремесингхе положи клетва през същия месец.

Много хора в Шри Ланка обаче смятат Викремесингхе и за представител на политическата система на Раджапакса, срещу която бяха насочени месеците на протести, някои от които бяха съпроводени с насилие. Критиците обвиняват политическия елит в непотизъм и корупция.

22 милиона жители продължават да изпитват дефицит на храна, гориво и лекарства. Една от причините за това е силното обезценяване на националната валута, което значително оскъпи вноса. Силите за сигурност охраняват ВИП залата на летището в столицата. Снимка: ЕРА Силите за сигурност охраняват ВИП залата на летището в столицата. Снимка: ЕРА

Едва през миналата седмица Шри Ланка постигна споразумение с Международния валутен фонд за заем в размер на 2,9 млрд. долара, за да може да финансира условията за преодоляване на тежката икономическа криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още