IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Шри Ланка избяга на Малдивите

Критиците обвиняват Раджапакас и неговите съюзници за бясната инфлация, корупцията и сериозния недостиг на горива и лекарства

08:04 | 13.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса. <em>Снимка:&nbsp;Tharaka Basnayaka/Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	&nbsp;</p>
<div>
	<div>
		&nbsp;</div>
</div>

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса. Снимка: Tharaka Basnayaka/Bloomberg

 

 

 

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса пристигна на Малдивите, след като преди дни протестиращи щурмуваха дома и офиса му, както и официалната резиденция на премиера, на фона на продължаваща от 3 месеца икономическа криза, довела до сериозен недостиг на храни и гориво, предаде Ройтерс.

Раджапакса е придружаван от съпругата си и двама охранители. Те пътуваха със самолет Ан-32 на военновъздушните сили на Шри Ланка, който пристигна в Мале, столица на Малдивите. Оттам президентът най-вероятно ще се отправи към друга азиатска държава, казва правителственият източник.

Президентът прие да подаде оставка под натиска на протестиращите. Премиерът Ранил Викремесингхе заяви, че също ще подаде оставка след създаването на ново правителство.

Депутатите приеха да изберат нов президент следващата седмица, но до вчера все още не бяха успели да сформират правителство, което да извади банкрутиралата страна от икономическия и политически колапс.

Обещаните оставки не доведоха до край на кризата. Протестиращи са обещали да окупират сгради на властите, докато всички лидери не подадат оставки.

Критиците обвиняват Раджапакас и неговите съюзници за бясната инфлация, корупцията и сериозния недостиг на горива и лекарства. Правителствени източници и сътрудници заявиха, че братята на президента, бившият министър-председател Махинда Раджапакса и бившият министър на финансите Базил Раджапакса, все още се намират в Шри Ланка.

Когато новината за бягството на президента се разпространи, хиляди хора се събраха на главното място на протеста в Коломбо, скандирайки „Гота крадец, Гота крадец", наричайки го с прякора му.

Раджапакса трябваше да се оттегли от поста си на президент в сряда, за да освободи място за правителство на националното единство, след като протестиращите щурмуваха официалните му резиденции и тази на министър-председателя. 

Президентът не е виждан на публично място от петък насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
Всяко нещо си има причинно-следствена връзка. Причината за яростта на хората е, че страната е фалирала. Не разполага с достатъчно валута, за да плати вноса. Горивата, лекарствата и някои храни са недостиг. Има прекъсвания на тока, училищата бяха затворени и цените скочиха през покрива. Докато корупцията и общото лошо управление изиграха своята роля, основната причина за тази криза е манията по биологичното земеделие. Миналия април правителството наложи национална забрана върху вноса и употребата на синтетични торове и пестициди и нареди на два милиона фермери в страната да преминат към биологично производство. Резултатите бяха катастрофални. Вътрешното производство на ориз спадна рязко, принуждавайки страна, която отдавна се самозадоволява с ориз, да внесе от него на стойност 450 милиона долара. Забраната за торове опустоши и друг износ. В отчаяние правителството миналия февруари спря забраната за ключови култури, включително чай, каучук и кокос. Така скъпата енергия и глупостта на елитите доведе страната на ръба на гражданска война. Тези процеси тепърва ще стават и другаде. Защото светът се нуждае от евтина и постоянна енергия. Културите се нуждаят от евтини торове, за да се изхрани милиардната популация на планетата. Обратното означава глад, бунтове и недоволство. Влакът със зелени илюзии вече се сблъсква със стената на реалността - днес в Шри Ланка утре и при нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Президентът на Нидерландия как е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Julius_BG
преди 1 година
Еми, ашколсун! Трябва и да се почива... лятна отпусчица, това-онова, малко пар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още