IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Шри Ланка е предупреждение за други задлъжнели икономики

Протестите принудиха президента и министър-председателя да напуснат поста си и са сигнал за труден избор, който предстои да бъде направен и в други държави

13:54 | 11.07.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div>
	Войници и протестиращи от Шри Ланка продължиха да окупират президентската резиденция и в неделя.<em> Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/CHAMILA KARUNARATHNE EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE</em></div>
<div>
	&nbsp;</div>
Войници и протестиращи от Шри Ланка продължиха да окупират президентската резиденция и в неделя. Снимка:  EPA/CHAMILA KARUNARATHNE EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE
 

След ескалацията на протестите в Шри Ланка страната е изправена пред несигурно бъдеще. Президентът Готабая Раджапакса избяга от столицата и обяви оставката си, след като стотици протестиращи щурмуваха резиденцията му. Ръководителят на правителството Ранил Викремесингхе, чиято резиденция беше подпалена от разгневени протестиращи, също предложи оставката си. САЩ призоваха политическото ръководство на Шри Ланка да възстанови икономическата стабилност във възможно най-кратък срок.

Президентът все още не е отговорил директно на съобщението на председателя на парламента, че Раджапакса ще подаде оставка в сряда. Единственото му съобщение, откакто масовите протести обхванаха и официалната му резиденция, беше изявление от кабинета му, в което нарежда на служителите да ускорят разпределението на пратката природен газ, която трябваше да пристигне в неделя. 

Финансовата и политическата криза в Шри Ланка, предизвикана от високата задлъжнялост на страната, растящата инфлация и лошото икономическо управление, сега е предупредителен сигнал за редица други задлъжнели държави, които са все по-уязвими от неотдавнашното стечение на обстоятелствата, свързани с недостига на храна, инфлацията и повишаването на лихвените проценти в САЩ, пише в свой анализ Тhe Wall Street Journal.

Държави като Замбия и Ливан вече са обхванати от кризи и търсят международна помощ за отпускане на заеми или преструктуриране на дълговете си, а новото правителство на Пакистан, което дойде на власт през април, заяви, че през последните седмици едва е избегнало фалит, причинен от рязко нарасналите сметки за внос на гориво. Валутните резерви на централната банка намаляха до по-малко от нужната сума за двумесечен внос, което до голяма степен затвори перспективите на Пакистан да се възползва от международните финансови пазари. Китай, близък съюзник, предостави през юни заем в размер на 2,3 млрд. долара, за да подкрепи валутните резерви.

Исламабад търси спасителен заем от Международния валутен фонд. През юни страната премахна субсидията за бензин в размер на 600 млн. долара месечно, за да стабилизира държавните финанси и да даде възможност за провеждане на преговори с МВФ. През последните няколко седмици страната многократно повиши цените на бензина и електроенергията, за да се придържа към международната цена на петрола.

През юни инфлацията в Лаос достигна 24% на годишна база. Недостигът на долари ограничава вноса на бензин и други стоки от първа необходимост. По оценки на Световната банка в края на 2021 г. Лаос е разполагал с валутни резерви в размер на 1,3 млрд. долара, което е достатъчно да се плати за малко повече от два месеца внос.

Наскоро Световната банка намали прогнозата си за растежа на развиващите се икономики до 3,4% през тази година от предишните 4,6%, позовавайки се на последиците от спираловидните цени на храните и енергоизточниците и бързо нарастващите разходи по заеми след повишаването на лихвените проценти в САЩ.

Инвазията на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на цените на горивата и храните, а повишаването на лихвените проценти в САЩ доведе до многогодишно дъно на много валути, което оскъпява горивата и други вносни стоки. Това поставя държавите, които също обслужват високи нива на дълг, пред труден избор.

В случая с Шри Ланка пандемията от коронавирус, която унищожи приходите в чуждестранна валута от туризъм, и глобалната инфлация спомогнаха за това икономиката на страната да се преобърне, но несигурното ѝ финансово положение се беше зародило по-рано - поради натрупването на дългове за инфраструктурни разходи и радикалното намаляване на данъците, което доведе до намаляване на държавните приходи, както и забраната за използване на химически торове, която намали производството на земеделски култури. През май страната обяви дефолт по дълга си, а острият недостиг на чуждестранна валута я постави в невъзможност да си осигури енергийни доставки, което доведе до постоянни прекъсвания на електрозахранването и недостиг на гориво на бензиностанциите. Инфлацията при хранителните продукти се ускори до 80,1% през миналия месец.

През последните месеци ежедневието на повечето жители на Шри Ланка е свързано с часове, прекарани на опашка за гориво или в очакване да се възстанови електрозахранването. Но тези, които се разхождаха около президентската резиденция в неделя, получиха отрезвяващ поглед към начина на живот на политическия елит, който ръководеше разрастващата се икономическа криза.

Месеците на антиправителствени демонстрации и обществения гняв срещу управлението на икономиката от страна на правителството достигнаха кулминацията си в събота, когато хиляди протестиращи в столицата на Шри Ланка, Коломбо, щурмуваха и окупираха официалните резиденции на Раджапакса и министър-председателя Ранил Викремесингхе. В съобщение в Twitter Викремесингхе заяви, че оттеглянето му от поста ще даде възможност на лидерите на политическите партии в Шри Ланка да съставят временно правителство от всички партии преди провеждането на нови избори на дата, която предстои да бъде определена.

Събитията повишиха настроението на протестиращите - новите обитатели на президентската резиденция, които се излежаваха на легла и тапицирани столове, свиреха на пиано и дори намериха време за имитация на дебат с Международния валутен фонд на просторната конферентна маса. Някои от тях обаче останаха разгневени от контраста с обикновените шриланкийци, които се борят да свържат двата края.

„Нямаме гориво, храна и газ за готвене", каза 60-годишният служител на кея Виджита Кумара. „Но докато ние страдаме, Готабая си живее луксозно“, оплаква се той.

Някои правителства по света се опитват да смекчат удара на инфлацията при храните и енергоизточниците, като пускат нови субсидии и увеличават програмите за социални разходи, за да предотвратят размириците и глада на фона на нарастващите разходи за ежедневието. Много страни одобряват нови помощи, дори когато се борят с бюджетни дефицити и икономики, които все още се разклащат от сътресенията на пандемията. Анализаторите предупреждават, че субсидиите и новите социални разходи могат да доведат до дълбоки финансови проблеми за правителствата им.

През последните месеци правителствата в Европа - от Германия до Гърция, Испания и Португалия - обявиха данъчни отстъпки и енергийни субсидии. В Африка Нигерия наскоро обяви програма в размер на 9,6 млрд. долара за субсидиране на цените на горивата, а Замбия харчи 200 млн. долара за удължаване на срока на субсидиране на горивата, - въпреки нарастващия дълг и в двете страни. Междувременно азиатските държави, включително Филипините, Сингапур и Индонезия, увеличават социалните разходи, като често са насочени към семейства с по-ниски доходи с директни парични помощи.

Политическите сътресения в Шри Ланка могат да забавят усилията на страната да се измъкне от икономическата си криза. Министър-председателят Викремесингхе е и министър на финансите и главното действащо лице, което ръководи преговорите на страната с МВФ за евентуална многомилиардна спасителна помощ.

Световният кредитор заяви в неделя, че следи отблизо развитието на ситуацията. „Надяваме се на разрешаване на настоящата ситуация, което ще позволи възобновяване на диалога ни по програма, подкрепяна от МВФ", заяви той.

В неделя по улиците на Коломбо спокойствието беше до голяма степен възстановено. Лекото присъствие на охраната позволяваше на протестиращите да влизат и излизат от резиденцията на президента – огромна сграда от колониалната епоха с избелели стени - безпрепятствено.

Кумара, служител на кея, казва, че призовава всички около него да не повреждат имущество, тъй като то е платено с обществени средства. И въпреки че се натъжил, виждайки разточителния начин на живот на Раджапакса, Кумара признава, че си е позволил да си направи селфи. „Имаме и чувството, че сме победили един лош владетел", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
"...води до всенародна екскурзия в царския дворец..." ... по-честите екскурзии до дворците , ше преформатират понятието "елити" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Тая криза е чудесен пример за всички дето са се устремили да си зеленясват икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Обичайните копейничета отново налазили да скимтят. Гледайте си мизерията, таварищи, а не в паницата на успелите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Случващото се в - показва най-вече това, че зеленашеството трябва да се третира като икономическа диверсия в големи мащаби и да се наказва с люляне на въже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Има се впредвид задлъжнели икономики като тия от Г-7? Или за тях няма страшно, понеже сами си печатат кинтите? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
Копаенето с мотики и използването на кравешки л.ай.на вместо трактори и азотни торове води до всенародна екскурзия в царския дворец :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още