IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страната, в която токът може да поскъпне с 800%

В обхванатата от криза островна държава Шри Ланка липсват електрозахранване, бензин и дизел

14:11 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В обхванатата от криза островна държава Шри Ланка държавният монополист Ceylon Electricity Board (CEB) възнамерява да увеличи драстично цената на електроенергията за най-бедните. Тарифата за максимум 30 киловатчаса на месец ще бъде увеличена от сегашните 54,27 рупии (равностойни на 14 евроцента) на 507,65 рупии - увеличение с над 800%, става ясно от анонс на Комисията за обществени услуги.

По-голямата част от частните домакинства няма да могат да платят това увеличение, заяви в Коломбо председателят на комисията Джанака Ратнаяке. „Затова предложихме Министерството на финансите да отпусне директна субсидия, за да може увеличението да бъде намалено наполовина“. Все още не е взето решение, добави той.

Според Ратнаяке се очаква предприятията да плащат от 43% до 61% повече за електроенергия. На CEB трябва да бъде разрешено да събира чуждестранна валута като плащане от клиенти на електроенергия, които получават чуждестранна валута, като например експортните компании, добави Ратнаяке, цитиран от AFP.

Шри Ланка се намира в най-тежката икономическа криза след обявяването на независимостта ѝ. Преди няколко месеца правителството наложи 13-часово дневно прекъсване на електрозахранването - то бе намалено на четири часа, тъй като резервоарите на водноелектрическите централи се напълниха отчасти. Бензинът и дизелът са почти изчерпани. Пред бензиностанциите редовно има дълги опашки. Преди няколко дни един мъж почина, докато чака на бензиностанция. Според полицията 63-годишният мъж е чакал в колата си в продължение на пет дни и малко преди смъртта си се е оплакал от болки в гърдите. Вероятно е умрял от сърдечен удар заради дългия престой в силната жега.

Двама министри искат помощ от Русия и Катар 

В отговор на недостига на гориво правителството забрани продажбата на бензин на частни лица за две седмици. До 10 юли горивото ще бъде достъпно само за абсолютно необходими услуги, като например за превозни средства в здравния сектор, на пристанището, летището или за разпределяне на храна, заяви министърът на транспорта Бандула Гунавардана. В същото време държавните служби и няколко училища, до които учениците трябва да пътуват, ще останат затворени.

Новото ограничение на продажбите на горива вероятно ще се отрази допълнително на икономиката на страната. Въпреки това министърът увери, че има планове след 10 юли отново да бъдат осигурени повече горива и газ. Той остави отворен въпроса как точно изглеждат тези планове.

Тежко задлъжнялата островна държава на юг от Индия няма пари за внос на важни стоки като гориво или лекарства. Страната се обърна за помощ към Международния валутен фонд и няколко други държави. В неделя министърът на енергетиката Канчана Вийесекера се извини за напрегнатата ситуация и обяви, че двама министри ще заминат за Москва, за да обсъдят закупуването на евтин руски петрол.

Правителствени членове ще пътуват и до Катар със същата мисия. Освен това кабинетът се надява Индия да одобри кредитна линия за внос на горива в размер на 500 млн. долара, предава и Bloomberg.

Върховният комисар на Шри Ланка в Ню Делхи Милинда Морагода се срещна в понеделник в столицата с индийския министър на петрола и природния газ и на жилищното строителство и градските въпроси Хардип Сингх Пури, за да обсъдят възможността за спешно осигуряване на доставки на бензин и дизелово гориво, които са необходими на островната държава.

През май в страната избухнаха ожесточени протести, след като братът на президента Готабая Раджапакса подаде оставка като министър-председател след сблъсъци между поддръжници и противници на правителството. Въпреки че оттогава Раджапакса получи подкрепа в парламента и обеща да изкара последните две години от мандата си, напрежението остава високо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още