IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шри Ланка може да изплаща дългове с чай

Островната държава ще може да плаща сметките си за иранския петрол чрез бартер за отглежданото там в изобилие растение

19:29 | 23.12.21 г. 2
<p>
	Плантация за цейлонски чай в Шри Ланка. <em>Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg</em></p>

Плантация за цейлонски чай в Шри Ланка. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Тъй като в момента Шри Ланка изпитва недостиг на чуждестранна валута, малката страна иска да плати вноса на петрол от Иран на стойност 251 млн. долара с чай, съобщи правителството в столицата Коломбо. Двете страни подписаха споразумение за изплащане на дългове в размер на 251 млн. долара (221 млн. евро). Сега Иран ще получава чай от Шри Ланка на стойност 5 млн. долара всеки месец. Тази островна държава в Индийския океан е един от най-важните производители на чай в света, предава Ройтерс.

Министерството на плантациите, което отговаря за износа, заяви в изявление, че бартерът „няма да наруши никакви санкции на ООН или САЩ, тъй като чаят е класифициран като храна по хуманитарни причини". За първи път Шри Ланка ще плаща свои дългове с чай, заявиха от министерството.

„Препоръчаната схема ще спести на Шри Ланка така необходимата чуждестранна валута, тъй като разплащането с Иран ще се извършва в шриланкийски рупии чрез продажбата на цейлонски чай", се казва още в съобщението.

Шри Ланка произвежда около 340 млн. килограма чай годишно. Миналата година тя е изнесла 265,5 млн. килограма чай, което го превръща в културата, генерираща най-високи валутни приходи, като през 2020 г. приходите от нея възлизат на 1,24 млрд. долара.

Говорител на Асоциацията на плантаторите, в която членуват всички големи компании, собственици на плантации в Шри Ланка, заяви, че този начин на трансакция е временно решение за правителството".

Повишен риск от неизпълнение

През следващата година Шри Ланка трябва да изплати дълг на стойност около 4,5 млрд. долара, като започне с международни държавни облигации на стойност 500 млн. долара през януари. Управителят на централната банка Аджит Нивард Кабрал заяви по-рано този месец, че Шри Ланка е уверена, че ще може „безпроблемно“ да изплати целия държавен дълг, чийто падеж настъпва през 2022 г.

Но в края на ноември валутните резерви на страната са намалели до 1,6 млрд. долара. Този месец рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на Шри Ланка от CCC на CC, заявявайки, че рискът от неизпълнение на задълженията през 2022 г. се увеличава.

През 2022 г. Шри Ланка има плащания по обслужването на дълга в чуждестранна валута в размер на 6,9 млрд. долара, което се равнява на близо 430% от официалните брутни международни резерви към ноември 2021 г., се казва в изявлението на Fitch.

Страната е в лошо икономическо състояние отчасти поради липсата на туристи заради пандемията, и има големи дългове. Понастоящем тя не разполага и със средства за плащане на важни вносни стоки като храни и лекарства. Освен това бизнесът с Иран е засегнат от санкциите на САЩ заради иранската ядрена програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
теб ще те харижем първи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ние дълговете ще изплащаме с елитни пропагандисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още