IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията при храните стимулира нови социални разходи по света

Правителствата се опасяват от социални вълнения и глад, тъй като разходите за живот нарастват на фона на по-високите цени на петрола

08:33 | 11.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бротанската инфлация се ускори до 30-годишен връх. <em>Снимка: Tom Skipp/Bloomberg</em></p>

Бротанската инфлация се ускори до 30-годишен връх. Снимка: Tom Skipp/Bloomberg

Правителствата по света се надпреварват да смекчат удара на инфлацията при храните и енергоизточниците, като въвеждат нови субсидии и увеличават социалните програми, за да предотвратят безредиците и глада на фона на нарастващите разходи за живот.

Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия изразходват общо близо 13 млрд. долара за подпомагане на гражданите с по-ниски доходи, а в Европа правителствата в редица държави - от Германия до Гърция, Испания и Португалия, през последните месеци обявиха данъчни отстъпки и енергийни субсидии.

Много страни одобряват нови помощи, въпреки че се борят с бюджетни дефицити и икономики, които все още се разклащат от сътресенията, причинени от пандемията. Анализаторите предупреждават, че субсидиите и новите социални разходи могат да генерират дълбоки финансови проблеми за правителствата.

В Африка Нигерия наскоро обяви 9,6 млрд. долара за субсидиране на цените на горивата, а Замбия харчи 200 млн. долара за удължаване на срока на субсидиране на горивата въпреки нарастващия дълг и в двете страни. Междувременно азиатските държави, включително Филипините, Сингапур и Индонезия, увеличават социалните разходи, като често са насочени към семейства с по-ниски доходи с директни парични помощи.

Тези мерки се предприемат, тъй като цените на петрола се увеличиха повече от два пъти през последните две години, което доведе до повишаване на разходите по цялата верига на доставки, включително за основни хранителни продукти като хляба. Прекъсванията на доставките, предизвикани от инвазията на Русия в Украйна, задълбочиха проблема, тъй като и двете страни са сред най-големите износители на зърно в света.

Индексът на Световната банка за цените на хранителните стоки се е повишил с повече от 80% през последните две години, като тази пролет достигна рекордно високи стойности. Правителствата и групите за помощ предупреждават, че инфлацията на цените на хранителните продукти води до увеличаване на глада и недохранването.

Според експерти по храните правителствата по света са наясно с възможността за възникване на социални вълнения, тъй като инфлационният натиск задълбочава съществуващите неравенства и по-бедните слоеве от населението се борят с това. Поредицата от бунтове в Близкия изток, известна като Арабската пролет, беше отчасти предизвикана от повишаването на цените на храните през 2011 г.

В страни като Шри Ланка, Тунис и Либия вече избухнаха протести, при които хората изразиха недоволство от нарастващия инфлационен натиск.

Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Правителствата трябва да си получат заслуженото от обществата,които ръководят,защото до всичко това се стигна контролирано и осъзнато чрез мерки,чрез изкуствени инжекции на трилиони в икономиките и т.н.Бунтовете в Шри Ланка,убийството на японския бивш премиер Шиндзо Абе са много показателни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още