IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран върна два американски дрона, но без камерите им

Не е ясно дали камерите са задържани от иранците, или те са паднали в Червено море при инцидентите

19:00 | 03.09.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Иран върна два американски дрона, но без камерите им

В петък сутринта Иран върна два заловени американски морски дрона, след като беше заплашенот американски разрушители, но безпилотните дронове са били върнати без своите камери, твърди The Wall Street Journal, позовавайки се на американски служител.

Не е ясно дали иранците са запазили камерите, допълва служителят, или те са паднали, когато иранците са извадили дроновете от Червено море и по-късно са ги върнали обратно във водата.

Представители на САЩ заявиха, че камерите, радарите и другото оборудване на безпилотните самолети са налични в търговската мрежа и не са класифицирана технология. Но запазването на камерите и проверката на дроновете отблизо може да даде на Иран по-добра представа за възможностите на системата.

Разкриването на информация за камерите е последният обрат в играта на котка и мишка между иранските и американските военноморски сили тази седмица.

Военноморските сили на САЩ разполагат в региона мрежа от модерни въздушни и морски сензори, известна като Task Force 59, която е предназначена да използва изкуствен интелект за наблюдение на дейностите на Иран по море и потенциалните заплахи.

САЩ за първи път започнаха да разполагат военноморските безпилотни летателни апарати през октомври. Те са дълги около 7 метра, разчитат на вятърна и слънчева енергия и са оборудвани с камери, радари и други сензори. Типът дрон е известен като Saildrone Explorer.

Залавянето е втория път за тази седмица, в който Иран се опитва да завладее безпилотни съдове на САЩ.

Последният епизод започна в четвъртък следобед, когато кораб на иранските военноморски сили залови два от безпилотните дронове, които са действали в международни води в Червено море.

Два американски разрушителя с управляеми ракети, USS Nitze и USS Delbert D. Black, реагираха, заедно с американски хеликоптери. Първоначално иранците се опитали да скрият безпилотните самолети, като ги поставили под брезенти на задната част на кораба си, заяви американският служител.

След като американските военноморски сили поискаха да освободят дроновете, иранците се съгласиха да ги пуснат обратно във водата в петък сутринта, каза той. В момента дроновете са във владение на американците и се транспортират до пристанище.

Иранската държавна телевизия съобщи, че няколко безпилотни шпионски уреда са били задържани от ирански разрушител, за да се предотвратят заплахи за корабоплаването. След като е бил обезопасен международният воден път, съдовете са били освободени, каза тя.

„Военноморските сили на САЩ получиха предупреждение да избягват повтарянето на подобни инциденти", заяви иранската телевизия.

В изявление на командването на военноморските сили на САЩ в Близкия изток се казва, че безпилотните апарати са действали в южната част на Червено море в продължение на 200 дни без инциденти. Когато са били заловени, те са били на най-малко четири морски мили от най-близкия морски път, се допълва в изявлението.

Преди това американски служители предположиха, че в операцията са участвали два ирански кораба. Но в подробно изявление, публикувано по-късно от командването на военноморските сили на САЩ в Близкия изток, се посочва, че завземането е извършено от една иранска фрегата - Jamaran. 

Друг инцидент стана във вторник, когато крайбрежен патрулен кораб на САЩ попречи на ирански кораб да отвлече морски дрон в Персийския залив. За разлика от втория инцидент, този беше извършен от кораб, управляван от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран.

Вицеадмирал Брад Купър, командващ военноморските сили на САЩ в региона, разкритикува това иранско действие като "грубо, необосновано и несъответстващо на поведението на професионална морска сила".

При морските сблъсъци тази седмица не е имало изстрели и не е пострадал нито американски, нито ирански персонал.

Конфронтациите се случват в момент, когато САЩ и Иран преговарят за евентуално възобновяване на споразумението от 2015 г., което ограничава ядрената програма на Техеран. Дипломатическите усилия за съживяване на това споразумение обаче засега не дават резултат.

В четвъртък говорител на Държавния департамент заяви, че последната преговорна позиция на Иран е била предадена на САЩ от служители на Европейския съюз. В изявлението си говорителят заяви, че САЩ ще отговорят на иранците чрез европейците, но добави, че отговорът на Иран „не е конструктивен".

През последните седмици е имало и конфронтации между американските сили и подкрепяните от Иран милиции, твърдят американски служители.
 

На 15 август подкрепяна от Иран милиция в централен Ирак атакува американската база в Ал-Танф, Сирия, с два дрона, които са били предоставени от Техеран, казват американски служители. Няма ранени или убити американски войници.

На 24 август администрацията на Байдън отговори с въздушни удари срещу бункери за боеприпаси и логистика, използвани от подкрепяните от Иран сили в Сирия. Това доведе до нови боеве, след като подкрепяни от Иран бойци обстрелваха с ракети американски позиции в Източна Сирия, аСАЩ отговориха с бойни хеликоптери Apache, бойни кораби AC-130 и гаубици M777. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
redcreten
преди 1 година
До: redcretenАхахаха, ЖУР-НАЛЯ е мръсссна дума, знаех си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
redcreten
преди 1 година
"военноморските безпилотни летателни апарати " - некадърни тиквесторски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Сигурно са ги взели за подарък на оня брадатия ***, аятолаха..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
В Иран, жените са третирани като предмети като освен това има много смъртни случаи при отказах на жена да се омъжи за някого или защото е влюбена в друг. Ей това приятели са на рашистите съюзниците - комплексари с малки инструменти, които се притесняват западния свят да не даде много права на жените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
Ще им потопят два кораба на иранците и ще им фалират флота , завалиите имат общо 5 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още